Washington befogad tízezer burundi menekültet

2006.10.17. 21:24

Az Egyesült Államok befogad mintegy tízezer burundi menekültet, akik évek óta tanzániai menekülttáborokban élnek - jelentette be kedden Washingtonban Tom Casey külügyi szóvivő.

"Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR) és a tanzániai kormány kérésére (...) az Egyesült Államoknak szándékában áll állandó tartózkodási engedélyt adni egy csoport burundi menekültnek, akik Tanzánia keleti részén élnek menekülttáborokban" - mondta a szóvivő egy sajtótájékoztató keretében.

Mintegy tízezer főről van szó, akik a hazájukban dúló polgárháború elől menekültek el. Némelyek már 1972 óta tengődnek tanzániai táborokban. A menekülteket néhány éven belül átszállítják az Egyesült Államokba - tette hozzá. A külügyminisztérium egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője szerint a burundi menekültcsoport áttelepítése 2008 végéig befejeződik.

Több mint 250 ezren estek áldozatául Burundiban a tuszi kisebbség és a többséget alkotó hutuk közötti, tizenkét évig tartó polgárháborúnak, amelyet a szeptemberben tető alá hozott tűzszüneti megállapodás zárt le.