Az ügyészség sem hitt a szlovákiai magyar lánynak

2006.10.18. 10:16

Hiába nyújtott be panaszt a szlovák ügyészségre az a szlovákiai magyar diáklány, aki állítja, hogy augusztusban, Nyitrán pusztán azért verték meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség szerint azonban a lány csak kitalálta a történetet, és az ügyészség is elfogadta ezt.

A nyitrai ügyészség elutasította szerdán M. Hedvig diáklány panaszát, amelyben azt kifogásolta, hogy a szlovák hatóságok beszüntették a nyomozást az ügyében - jelentette az MTI. A szlovákiai magyar lány állítja, hogy augusztus 25-án, Nyitrán két szlovák fiatal megverte, pusztán azért, mert magyarul beszélt. Az ügyészség ezzel a döntéssel azonosult a szlovák rendőrség álláspontjával, amely szerint az egyetemista lány csak kitalálta az augusztus 25-i megveretésének történetét.

Az ügy komoly feszültséget váltott ki Magyarország és Szlovákia egyébként sem felhőtlen viszonyában. A magyarverésről szóló híradást követően Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nyilvánosan bírálta a szlovák kormányt, szerinte ugyanis a szlovákiai magyarok ellen elszaporodott incidensek összefüggésben vannak azzal, hogy a pozsonyi kormánykoalíció tagja lett a magyarellenes kijelentéseiről ismert Ján Slota pártja.

A szlovák hatóságok szigorú fellépést ígértek a nyitrai eset után, szeptember közepén azonban Robert Fico kormányfő maga jelentette be, hogy perdöntő bizonyítékok támasztják alá, hogy a szlovákiai magyar lány csak kitalálta a megveréséről szóló történetet. M. Hedvig ugyanakkor visszautasította ezt, és az engedélyével nyilvánosságra hozták azokat a fotókat, amelyek az után készültek, hogy állítása szerint megverték.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK