Bush nyilatkozatban emlékezett '56-ról

2006.10.18. 21:57

George Bush az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából szerdán nyilatkozatban köszöntötte a magyarokat, akik szabadságukért harcolva szembeszálltak a szovjet birodalommal. Az amerikai elnök az évforduló tiszteletére az elismerés napjává nyilvánította október 23-át.

Az amerikai elnök szerint a magyar demokrácia története a szabadság győzelmét jelképezi az önkényuralom felett. 1956 őszén a magyarok változást követeltek, diákok, munkások és más polgárok tízezrei vonultak az utcákra, hogy szabadságot követeljenek. Bár a szovjet harckocsik brutálisan eltiporták a magyar felkelést, a szabadság vágya tovább élt, és 1989-ben Magyarország lett az első olyan kommunista állam Európában, amely végrehajtotta a demokratikus átmenetet.

"Nagyra értékeljük az Egyesült Államok és Magyarország barátságát és megerősítjük közös törekvésünket, hogy a szabadságot terjesztjük a világ népei számára. A magyarországi események tanulsága világos: a szabadság késleltethető, de meg nem tagadható. Ez a gyönyörű ország, ahol demokratikus választásokat tartottak, bevezették a szabad gazdaságot, világszerte milliókat lelkesít" - írta az amerikai elnök, aki szerint a szabadság áldásait terjesztő Magyarország segít a béke alapjainak lerakásában a jövő nemzedékei számára.

Az Egyesült Államok hálás a két ország közötti szívélyes viszonyért és azokért az erőfeszítésekért, amelyeket Magyarország tesz a szabadság és demokrácia terjesztéséért egyebek között a Balkánon, Irakban, Afganisztánban és Kubában - írta George Bush.

George Bush az évforduló kapcsán köszönetet mondott azért is, milyen sokféleképpen gazdagították és erősítették az Egyesült Államokat az amerikai magyarok. Szellemükkel és kemény munkájukkal járultak hozzá Amerika életerejéhez, sikeréhez és jólétéhez - írta. Az elnök nyilatkozata végén arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy alkalomhoz méltó ünnepségekkel és rendezvényekkel emlékezzenek meg október 23-ról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK