Pinochet: Nem tudtam a kínzásokról

2006.10.18. 20:45

Augusto Pinochet volt chilei diktátor szerdán Santiagóban egy szövetségi bíró előtt tagadta, hogy köze lett volna a diktatúrája alatt elkövetett kínzásokhoz.

A dél-amerikai országban 1973-ban katonai puccsal hatalomra jutott tábornok, aki egészen 1990-ig állt Chile élén, a santiagói rezidenciáján lefolytatott egyórás kihallgatáson kitartott korábbi álláspontja mellett, mely szerint nem tudott a Villa Grimaldi néven hírhedtté vált börtönben alkalmazott módszerekről. A villában titkosrendőrsége több ezer politikai foglyot kínzott meg 1974 és 1977 között.

Alejandro Solís bíró 23 rendbeli kínzás és 36 személynek a villában való eltűnése miatt akar vádat emelni Pinochet ellen. A Villa Grimaldiban tartották fogva és kínozták meg Michelle Bachelet-t, az ország jelenlegi államfőjét, valamint édesanyját is, de az ő ügyükben nem folyik vizsgálat a Pinochet-perben.

A chilei legfelsőbb bíróság az év elején megfosztotta Pinochetet mentelmi jogától, hogy vád alá helyezhessék az emberi jogok megsértése címén. Szerdán hallgatták ki először a 90 éves volt diktátort a Villa Grimaldi-ügyben. Ugyancsak eljárás folyik ellene adócsalás miatt.

Hivatalos adatok szerint mintegy 3000 ember halt meg vagy tűnt el a diktatúra alatt, és 28 ezer személyt kínoztak meg. Az elmúlt másfél évtizedben több tucat katonatisztet és egykori titkosrendőrt ítéltek el az emberi jogok megsértése címén.