Egy kedvelt turistaközpont kikötőjét és az ottani haditengerészeti támaszpontot támadták meg szerdán a tamil lázadók Síri Lankán. A fegyveresek robbanóanyaggal megrakott csónakokkal lopóztak be Galle kikötőjébe, majd robbantottak és lövöldözni kezdtek.

Feltehetően tamil lázadók támadtak meg egy haditengerészeti támaszpontot és az ahhoz tartozó kikötőt a Srí Lanka déli részén fekvő Galléban szerdán. A hatóságok szerint a Tamil Eelam Felszabadó Tigrisei (LTTE) gerillái öt csónakkal lopakodtak be a kikötőbe, és a csónakok közül hármat felrobbantottak. Az öngyilkos támadásban legalább két ember életét vesztette, tíz pedig megsebesült. A helyszínen jelenleg is fegyveres harc folyik. Galle a fővárostól, Colombótól 110 kilométerre délre fekszik. A tamil lázadók északi és keleti fellegváraitól messze eső város a turisták egyik közkedvelt célpontja.

Két nappal ezelőtt legalább 103 katona életét vesztette és több mint 150 megsebesült, amikor a dél-ázsiai ország történetének eddigi legsúlyosabb öngyilkos merényletét követték el Sri Lanka északkeleti részén. A támadók akkor is tamil lázadók voltak, akik a haditengerészet egyik konvoját célozták meg. A robbanás a Dambulla közelében fekvő Digampatana faluban történt, ahol a Srí Lanka-i haditengerészet húsz autóbusza gyülekezett.

A kormány és a tamil lázadók kedden megerősítették, hogy szándékukban áll részt venni az október 28-ára és 29-ére tervezett újabb béketárgyalási fordulón Genfben. A folyamatos harcok és a mély bizalmatlanság miatt azonban kevés a remény arra, hogy a béketárgyalások áttörést hozhatnak.

A szigeten folyó harcokban több mint 65 ezer ember vesztette életét 1983 óta, amikor a lázadók fegyvert fogtak a tamilok lakta északkeleti országrész függetlenségéért. A 2002-ben megkötött fegyverszünet csak papíron létezik, és a 2005 decemberében ismét fellángolt harcokban több mint 2300-an haltak meg.