A lengyel parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le a Balti-tengeren, amikor egy német hajó nem engedelmeskedett lengyel vizeken a parti őrség megállásra szólító rádióutasításának - közölték csütörtökön lengyel illetékesek. Senki sem sérült meg a kedden történt incidensben, s a 45 utast szállító német hajó biztonságosan visszaérkezett a németországi Heringsdorf kikötőjébe, ahonnan elindult.

Az Adler Dania nevet viselő német kirándulóhajó kapitánya azonnal visszafordult a német vizek felé, amikor - számára meglepetésszerűen - civil ruhás lengyel vámtisztek szálltak fel a fedélzetre a lengyel Swinoujscie kikötőjében. A lengyel vámhivatal egy szóvivője szerint a vámtisztek azt akarták ellenőrizni, nem árusítanak-e a német hajón vámkezeletlen szeszes italt és cigarettát a jövedéki adó és a vámilleték megfizetése nélkül. Amikor odamentek a kapitányhoz, hogy kikérdezzék erről, a hajó azonnal távozott a kikötőből, és visszatért német vizekre. A lengyel parti őrség egy rövid ideig üldözte lengyel vizeken.

A német hajó úgy távozott a kikötőből, hogy magával vitte a lengyel vámtiszteket. A német hajó kapitánya szerint a lengyel parti őrség - még lengyel vizeken - három-négy lövést adott le kézi lőfegyverből a német hajó felé, de a lövések mintegy tíz méterrel elkerülték a vízi járművet. A lengyel vámhivatal illetékesei szerint a parti őrség vaktöltényt használt.

A német hajóskapitány azzal indokolta magatartását, hogy nem volt világos a magukat lengyel vámtiszteknek mondó civil ruhás személyek kiléte, és az illetők a hajó olyan rekeszeibe akartak bejutni, amelyek a jármű biztonsága szempontjából érzékenynek mondhatók.

A hajót üzemeltető német társaság szóvivője szerint a kapitány helyesen járt el. A lengyel külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az incidens nem árnyékolhatja be a két szomszédos ország kapcsolatait.

Az incidens a nagyobb részben Németországhoz, kisebb részben Lengyelországhoz tartozó, német nevén Usedom, lengyel nevén Uznam sziget térségében történt. Swinoujscie városa és a német Heringsdorf is e szigeten található.