Az abortuszról szavaznak Portugáliában

2006.10.19. 20:53

Népszavazást rendeznek a művi terhesség-megszakítás legalizálásáról a lisszaboni parlament csütörtöki döntése alapján Portugáliában, amely egyike azoknak az európai országoknak, ahol jelenleg nagyon szigorú abortusztörvények vannak érvényben.

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt és csakis a terhesség első 12 hetében. Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben. A portugál nők a szomszédos Spanyolországba járnak át a beavatkozást elvégeztetni, a kevésbé tehetősek pedig illegálisan végeztetik el az országban, vállalva ennek minden kockázatát. Az új törvény szerint Portugáliában, ha a választópolgárok jóváhagyják, legális lenne az abortusz a terhesség első tíz hetében.

A népszavazás kimenetele bizonytalan. A portugálok 1998-ban már szavazhattak az abortusz legalizálásáról, de a referendumot érvénytelennek nyilvánították a kis arányú részvétel miatt. A nemmel szavazók valamivel többen voltak, mint a legalizálás támogatói.

A referendumjavaslatot a kormányzó szocialisták terjesztették be az ellenzéki jobbközép Szociáldemokrata Párt és a szélsőbalos Baloldali Tömb támogatásával. A Kommunista Párt ellene szavazott, a kereszténydemokraták pedig tartózkodtak.

A népszavazást várhatóan jövő januárban rendezik meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK