Az űrben nyomná le vetélytársait az USA

2006.10.19. 13:26

Csillagháborús fegyverkezésbe kezdhet az Egyesült Államok, legalábbis erre utal egy múlt héten elfogadott amerikai kormányzati dokumentum. A stratégia szerint biztosítani kell az USA vezető szerepét az űrben, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az amerikai védelmi elképzelések a légkörön kívül is érvényesüljenek. Egyes feltételezések szerint a Pentagon már a támogatásokért nyomul.

Az amerikai kormány új védelmi stratégiája visszatér az 1980-as évek csillagháborús időszakához. Az Independent szerint a George W. Bush amerikai elnök által is aláírt stratégia agresszíven jelenti be igényét a világűr ellenőrzésére azzal, hogy kilátásba helyezi minden olyan egyezmény aláírásának megtagadását, amely korlátozni próbálja az Egyesült Államok légkörön kívüli katonai tevékenységét.

A stratégia szerint az amerikai kormánynak joga van arra, hogy saját érdekeinek védelmében fejlesztéseket, kutatásokat folytasson és "más cselekményeket" hajtson végre. A brit lap által idézett dokumentum szerint az űr pont olyan stratégiai fontossággal bír, mint a légierő vagy a haditengerészet.

Az Independentnek nyilatkozó szakértők szerint az egy hete szűk körben nyilvánosságra hozott dokumentum legnagyobb veszélye az, hogy gátat próbál szabni minden olyan korlátozásnak, ami határok közé szoríthatná az amerikai fegyverkezést. "Elég veszélyes azt mondani, hogy semmilyen határt nem szabunk önmagunknak" - mondta a lapnak egy washingtoni védelmi szakértő.

Bár a stratégia lényegét tekintve a Clinton-kormány elképzeléseire épül, de a kemény retorika sokak szerint azt sugallja, hogy az amerikai vezetés agresszívabb fellépésre készül - írja a lap. A fő különbség, hogy Clinton idején semmit nem tettek az emlegetett űrfegyverek magvalósításáért, ez azonban most változhat.

A Bush-kormány űrpolitikája 2004-ben lendült fel, amikor a NASA, az amerikai űrkutatási ügynökség bejelentette, hogy újra embereket küld a Holdra, illetve útitervet dolgozott ki a Mars meghódítására. Idén év elején derült ki az is, a Pentagon azért lobbizik az amerikai kepviselőház tagjainál, hogy szavazzanak meg számára egy jelentősebb keretösszeget űrfegyverek fejlesztésére és tesztelésére.

Bár a stratégia nyíltan nem említi az űrfegyverkezést, azt kijelenti, hogy az űrben is biztosítani kell az Egyesült Államok elsőbbségét, illetve megjegyzi, hogy minden eszközzel el kell érni az ország védelmét, amiben az űr kiemelt szerepet játszik. Az amerikai törekvéseket mutathatja az is, hogy Egyesült Államok tavaly októberben leszavazta azt az ENSZ-határozatot, amely betiltotta volna az űr felfegyverzését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK