Az Oroszországban tevékenykedő külföldi civil szervezetek alig ötöde kapott működési engedélyt a helyi hatóságoktól szerda estig. Az engedélyt egy sokat vitatott törvény szerint külön kell kérelmezni minden szervezetnek. A határidő csütörtök, de sokan a bürokratikus huzavona miatt még nem jutottak hozzá a szükséges igazolásokhoz. Több segélyszervezet fel is függeszti tevékenységét.

Többtucatnyi külföldi jogvédő és segélyszervezet kénytelen felfüggeszteni oroszországi munkáját csütörtöktől, miután lejárt az a határidő, amit az orosz hatóságok szabtak arra, hogy regisztrálják magukat. Az ezt előíró törvény sokak szerint csak arra jó, hogy csökkentse a kormányzat feletti civil ellenőrzést. A szabály értelmében a civil szervezeteknek a regisztráción kívül egy 2007-re vonatkozó előzetes "munkatervet" is be kellett nyújtaniuk, illetve számos belső dokumentum bemutatását követelik meg tőlük, például munkatársaik útleveleinek másolatát.

Sokan azonban hiába igyekeztek eleget tenni az előírásoknak, a bürokratikus huzavona, az újabb és újabb iratok bekérése miatt kicsúsztak a határidőből. Szerda estig csupán 91 szervezet tevékenységét hagyták jóvá a hatóságok az Oroszországban dolgozó 500 közül. A többiek, akik már beadták a kérelmüket, akár egy hónapig kénytelenek lesznek szüneteltetni tevékenységüket, amíg a hatóságok elbírálják azokat, mások meg sem próbáltak túljutni a bürokrácián.

Így például több, az Észak-Kaukázusban - így Csecsenföldön is - dolgozó segélyszervezet, a Dán Menekültügyi Tanács, a Nemzetközi Mentőbizottság, a Help és a Hammer Forum felhagy tevékenységével - mondta a Guardiannak Tatyjana Habarova, az ENSZ civil szervezeteket koordináló helyi irodájának szóvivője. Kénytelen lesz felfüggeszteni tevékenységét az Amnesty International (AI) és a Human Rigths Watch is.

Az AI egyik munkatársa szerint a bürokratikus huzavonánál sokkal veszedelmesebb, hogy belső dokumentumok bemutatást is megkövetelik tőlük. "Botrányos. Komolyan elvárják, hogy átadjam az áldozatok beszámolóiról szóló személyes feljegyzéseimet?" - idézte a Guardian.

Putyin korábban azzal indokolta a törvényt, hogy a külföldi civil szervezetek a kémtevékenység melegágyai, és le kell csapni azokra is, amelyeket pénzszerzésre használnak fel a terroristák.