Az emberek többsége - közel kétharmada - elutasítja a kínzásokat - derül ki a BBC világméretű felméréséből. A kutatás szerint ugyanakkor a megkérdezettek harmada bizonyos feltételekkel elfogadhatónak tartja, hogy kínzással szerezzenek meg információkat raboktól. A vizsgált 25 ország közül a legtöbben Izraelben tartják elfogadhatónak a kínzásokat, míg a legtöbben Olaszországban ellenzik.

Az emberek közel harmada támogatja a kínzás alkalmazását a börtönökben - bizonyos körülmények között - derül ki a BBC világméretű felmérésből. A kutatás szerint az emberek 59 százaléka ellenzi a kínzásokat, de 29 százalékuk szerint bizonyos fokig elfogadhatóak ezek a módszerek a terrorizmus elleni harcban. A felmérés azt mutatja, hogy a többség ugyan az Egyesült Államokban is ellenzi a kínzást (58 százalék), mégis kevesebben vannak, mint Európában vagy máshol.

"Világszerte az a vélemény elterjedtebb, hogy a terrorizmus nem igazolja a kínzások elleni szabályok lazítását" - idézte a BBC Steven Kullt, a felmérésben segédkező egyik szervezet, a Program on International Policy Attitudes (PIPA) igazgatóját. A kutatásban a PIPA-n kívül a Globescan is részt vett. A közvélemény-kutatás alkalmával több mint 27 ezer embert kérdeztek meg összesen 25 országban. A kérdés úgy szólt, hogy elfogadhatónak tarják-e a kínzásos módszerek alkalmazását, ha az ily módon megszerzett információval ártatlan életeket menthetnek meg.

Vannak olyan országok, ahol - jóllehet a többség elutasító - alacsonyabb a kínzásokat elvető és magasabb az azokat bizonyos feltételekkel elfogadók száma. Ilyen például az Egyesült Államok, ahol a megkérdezettek 36 százaléka az utóbbi véleményt képviselte. A legtöbben Izraelben (43), Irakban (42), a Fülöp-szigeteken és Indonéziában (40-40 százalék) vélték, úgy hogy megengedhetőek a kínzások. A legkevesebben Olaszországban (14), Spanyolországban (16) és Franciaországban (19 százalék) tartották elfogadhatónak ezeket.

Érdekes, hogy Izraelben a vallási hovatartozás alapján gyökeresen eltérőek voltak a vélemények. Míg a zsidó vallásúak 53 százaléka szerint megengedhető, hogy a kormányok bizonyos mértékben alkalmazzanak kínzásokat valamilyen információ megszerzésére az őrizetbe vettektől, addig a lakosság 16 százalékát kitevő muszlimoknak a túlnyomó többsége (87 százaléka) elutasítja ezt.

A megvizsgált összes ország aláírta a genfi egyezményt, amely tiltja a rabok kínzását és a velük való megalázó bánásmódot.