Rászólt Kína Észak-Koreára

2006.10.19. 16:45

Kínai küldöttség figyelmeztette csütörtökön a phenjani vezetést: vagy letesz az újabb kísérleti atomrobbantásokról, vagy szigorúbb emzetközi fellépéssel kell szembenéznie. Peking szerint elképzelhető, hogy a kereskedelmi szankciók csak a kezdetet jelentik.

Rendkívüli követet menesztett hétfőn a kínai elnök, Hu Csin-tao Észak-Koreába. Hu azt követően indított diplomáciai küldöttséget a sztálinista diktatúra vezetőihez, hogy Phenjan bejelentette: a múlt heti után újabb kísérleti atomrobbantásokat tervez.

A kínai követ a BBC szerint önmérsékletre szólította fel az egyre inkább elszigetelődő phenjani vezetést. Észak-Koreával szemben a múlt héten Japán után az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szankciókat léptetett életbe. A büntetőintézkedések főleg kereskedelmi korlátozásokat tartalmaznak.

A kínai kormányszóvivő azzal nyomatékosította az intést, hogy kijelentette: a Korea elleni szankció nem célja az atomjátszmának, hanem egy figyelmeztető jel Phenjan számára.

Az észak-koreai robbantás miatt a térségbe érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki Dél-Koreában, majd Japánban tárgyalt az eseményekről. Az Egyesült Államok egységes nemzetközi fellépést sürget Phenjannal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK