Elnököt választanak Bulgáriában

2006.10.22. 12:58

Elnökválasztás kezdődött vasárnap reggel Bulgáriában. A legesélyesebb a jelenleg is hatalmon lévő szocialista Georgi Parvanov. A közvéleménykutatások szerint Parvanov a szavazatok 50 százalékát szerezheti meg, míg a második helyre várt nacionalista és idegengyűlölő Volen Sziderov 29 százalékra számíthat.

Bulgáriában 6,4 millió szavazót várnak az urnákhoz. Az elnökválasztás legnagyobb esélyese a jelenlegi államfő, a szocialista párt Georgi Parvanov. Megválasztása esetén újabb öt évig foglalhatja el a balkáni ország legmagasabb közjogi méltóságának a posztját, és ez esetben az ő elnöksége idején léphet be az Európa Unióba Bulgária. A közvélemény-kutatási felmérések alapján a szavazatok több mint 50 százalékára számíthat, és így akár már az első választási forduló eredményeként győztesnek nyilváníthatják.

Ellenfelei közül Volen Sziderov, a nacionalista és idegengyűlölő Ataka (Roham) párt jelöltje - volt újságíró - a szavazatok 29 százalékát szerezheti meg, a néppárti Nedelcso Berenov - a bolgár alkotmánybíróság eddigi elnöke - 20 százalékot kaphat a felmérések szerint. A választóhelyiségeket közép-európai idő szerint este 6 órakor zárják be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK