A rendőri fellépés határozottságát, keménységét emeli ki a hétfői budapesti zavargásokkal foglalkozó külföldi lapok többsége. A BBC politikai kakaskodásról, egy finn lap a jó tanulóból problémás EU-taggá vált Magyarországról ír. A történtek híre bejárta mind az öt kontinenst, még a kuvaiti állami hírügynökség is foglalkozott a budapesti eseményekkel.

Számos külföldi lap foglalkozott kedden a hétfő éjszakai budapesti zavargásokkal. A nagyobb híroldalakon kívül többek között ausztrál, kuvaiti, kanadai, amerikai, európai lapok is írtak a magyarországi helyzetről.

A BBC a zavargások által keltett politikai marakodást emeli ki. A brit hírcsatorna internetes oldalán olvasható cikk azzal kezdődik, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök összekülönböztek a hétfői rendbontások kapcsán. Míg Gyurcsány egy agresszív kisebbséget vádolt a helyzet élezésével, addig Orbán a kormány illegitimitását emlegette.

A BBC szerint a több ezresről néhány száz fősre olvadó tiltakozó tömeg számos tagja szélsőjobboldali csoportokból került ki. A sok tüntető kezében felbukkanó árpádsávos lobogó - írja a cikk - a második világháborúban a nácikat támogató kormányok jelképe volt.

A BBC megemlíti, hogy a hétvégi ünnepségeken több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsánnyal, illetve azt is, hogy a kormányoldal és a Fidesz külön ünnepelte meg az 1956-os forradalom 50 évfordulóját.

Az International Herald Tribune szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor a rendőrség kiürítette a hetek óta békés tiltakozás helyszínéül szolgáló Kossuth teret. A lap szerint a hétfői zavargások során mintegy 200 milliós kár keletkezett.

A lap megemlíti, hogy többen kifogást emeltek a rendőrség által oszlatásnál alkalmazott eljárásokról. Ugyanakkor idézi Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitányt, aki szerint a rendőrség kritika helyett elismerést érdemelne az állapolgároktól.

A Reuters híre azt emeli ki, hogy az SZDSZ kedden támogatásáról biztosította a kormányfőt. A hírügynökség szerint 130-an sérültek meg a hétfői zavargásokban, melyeknek súlyosságát azzal érzékelteti, hogy a rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen.

Egy finn lap szerint Tarja Halonen finn elnök aggodalmát fejezte ki a budapesti események miatt. Bár a rendőrség hétfőn hajnalban megtisztította a több külföldi állami vezető előtt bemutatott emlékműsor helyszínéül szolgáló Kossuth teret a tüntetőktől, Halonen szerint így is nyilvánvaló jelei voltak az utcai zavargásoknak.

A finn elnök szerint a térség országai és köztük Magyarország az EU jó tanulóiból saját problémáikkal küszködő EU-tagokká váltak. Halonen ugyanakkor megjegyezte azt is, előfordulhat, hogy ez is csak a fejlődés egy része.