A szlovák legfőbb ügyészhez fordul rendkívüli felülvizsgálati kérelemmel annak a szlovákiai magyar lánynak az ügyvédje, aki a helyi hatóságok szerint csak kitalálta, hogy magyarsága miatt verték meg. - írja a Népszabadság. Közben a szlovák közszolgálati tévé oknyomozó műsora kétségbe vonta a lány ellen felhozott vádakat.

Napokon belül Dobroslav Trnkához, Szlovákia legfőbb ügyészéhez fordul Malina Hedvig ügyvédje, és rendkívüli felülvizsgálatot kér a nyomozással kapcsolatos panaszának elutasítása miatt. Emellett újra indítványozza a vizsgálat folytatásának elrendelését az ügyvéd - írja a Népszabadság pozsonyi tudósítója a napilap pénteki számában.

A lány állítja, hogy azért verték meg szlovák fiatalok Nyitrán, mert magyarul beszélt, a szlovák hatóságok azonban kétségbe vonták ezt. A lány ügyvédje, Roman Kvasnica a nyolcvanegy oldalas panaszára adott ügyészségi válasz áttanulmányozása után így nyilatkozott a napilapnak: "Az illetékes nyitrai ügyész a felsorolt harmincegy kifogásom közül huszonegyre egyáltalán nem reagált. Ezenkívül sérült az ügyfelemnek több olyan joga, amelyek az eljárás során megillették volna."

Kvasnica több kifogását a szlovák közszolgálati tévé (ST) oknyomozó riportműsora is alátámasztotta. A riporterek a nyomozati anyag áttanulmányozása után kiderítették: azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy Malina Hedvig kitalálta augusztus 25-i megveretésének történetét, Robert Kalinák belügyminiszter olyan bizonyítékokkal támasztotta alá állítását, amelyek a kihallgatási jegyzőkönyvben egyáltalán nem szerepelnek. A diáklány például sosem állította, hogy mobilon beszélt magyarul, csupán annyira emlékezett, hogy éppen az anyanyelvén beszélt, amikor két férfi ütlegelni kezdte.

A belügyi tárca vezetője megcáfolhatatlan bizonyítékként hozta fel, hogy azon a borítékon, amelyen valaki másnap visszaküldte a leány iratait, Malina Hedvig DNS-mintáját találták meg - vagyis szerinte a borítékot otthoni címére a lány saját magának küldte vissza, és önmaga ragasztotta fel a bélyeget. A panaszban viszont Malina Hedvig ügyvédje szakértői véleményekkel támasztja alá, hogy a DNS más biológiai mintából is származhatott.

Robert Kalinák szerint a magyarellenes feliratot az írásszakértők véleménye alapján szintén a lány írta fel. A nyomozati anyagban viszont az áll, hogy a grafológusok nem tudták egyértelműen megállapítani, valóban a diáklány firkálta-e a magyarellenes szöveget a blúzra. Erik Tomás, a belügyminisztérium szóvivője a riporterek által feltárt tényekre annyit válaszolt, hogy a tárcavezető nemcsak a nyomozati anyagból, hanem az operatív jelentésekből is idézett.

A Népszabadság tudósítójának megkeresésére a pozsonyi főügyészségen annyit közöltek, hogy a további fejleményekről Trnka leghamarabb a jövő héten dönt. "Az, hogy vádat emelnek Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt, csak az egyik lehetséges változat" - mondta a legfőbb ügyész.