Irán megkétszerezte urándúsítási kapacitását

2006.10.27. 18:31

Iránban megkezdték az urándúsítást a második centrifugasoron is, újabb dacos üzenetet küldve az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Irán azonban ezzel nem zárja ki a további tárgyalások lehetőségét.

Az ISNA félhivatalos diákhírügynökség erről szóló pénteki jelentése akkor érkezett, amikor a nagyhatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának szövegén dolgoznak, amely korlátozott szankciókkal sújtaná Teheránt amiatt, hogy nem hagy fel az urándúsítással.

A hírügynökség név nélkül idézett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Irán a natanzi létesítményben megkezdte az uránhexafluorid-gáz befecskendezését a második centrifugasorba, és sikeres dúsítási eredményeket ért el. A jelentés szerint a centrifugasort két hete helyezték üzembe, s a múlt héten fecskendezték be a gázt. Az ISNA jelentése szerint a második centrifugasor révén Irán urándúsító kapacitása megkétszereződött.

Az iráni urándúsítás kibővítésével kapcsolatos értesülésekre utalva George Bush kijelentette: "Ez számomra azt jelenti, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve meg kell kettőznünk az erőfeszítéseinket, hogy meggyőzzük az irániakat: amennyiben fejlesztik ez a programot, annak egyetlen eredménye lesz, a világ többi részétől való elszigetelődés."

A francia külügyminisztérium szerint az iráni atomprogram kibővítése negatív jelzés, amelyet a Teherán elleni esetleges szankciókról folyó tárgyalásokon figyelme kell venni. Jean-Baptiste Mattei, a tárca szóvivője szerint az iráni bejelentés nem volt nagy meglepetés.

Az ISNA egy másik pénteki jelentése szerint Ali Laridzsáni atomügyekben illetékes főtárgyaló kijelentette, hogy országa urándúsítási programja nem akadályozza a Nyugattal folyó tárgyalásokat. - "Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség teljes ellenőrzése alatt tudományos céllal helyezte üzembe a második centrifugasort. Korai még katonai célú uránról beszélni" - tette hozzá.

Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, de a nagyhatalmak attól tartanak, hogy idővel atomfegyver gyártásba kezd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK