Elrendelte a Párizs környéki tömegközlekedési autóbuszok fokozott rendőri védelmét a francia belügyminiszter, miután csütörtökre virradóra négy ilyen járműt támadtak meg a főváros és Lyon környékén.

"Mozgósítunk minden olyan erőt, amely rendelkezésünkre áll a tömegközlekedés biztonságának a garantálására" - közölte Nicolas Sarkozy. A tárcavezető hozzáfűzte: "minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a Köztársaság területén a tömegközlekedés ne bénuljon meg".

Egy tucatnyi csuklyás férfi, köztük öt fegyveres egyebek között   megtámadott csütörtökre virradóra Párizstól északra egy autóbuszt, leszállították az utasokat, majd kifosztották és felgyújtották a járművet - közölte  a helyi közlekedési vállalat.

Ez az  incidens Bagnolet-ben, Seine-Saint-Denis megyében történt, ott, ahol egy évvel ezelőtt kitörtek a külvárosi zavargások. Ezzel egy időben a Párizstól nyugatra fekvő Nanterre városában hasonló akciót követtek el magukat szintén csuklyával álcázó egyének. A támadásoknak nem voltak sérültjei.

Lyon Vinissieux nevű  elővárosban hasonló vandál cselekmény történt.