Pénteken késő este felgyújtottak egy autóbuszt Párizs egyik északi elővárosában, nem sokkal korábban pedig egy másik buszt. Az éjjel huszonöt embert állított elő a mintegy négyezer kivezényelt francia rendőr. A rendőrség attól tart, hogy az évvel ezelőtti súlyos zavargások évfordulóján megint folytatódnak az erőszakos cselekmények.

Az éjszaka folyamán lezajlott összecsapásokban hat rendőr könnyebben megsebesült, összesen 25 személyt állítottak elő, közülük 21-et Párizs környékén - közölték a francia hatóságok. A francia belügyminisztérium közleménye is azt erősítette meg, hogy az évforduló éjszakáján kevés incidensre került sor. Mintegy 4000 rendőrt vezényeltek erősítésképpen a  szegényebb, főleg bevándorlók lakta külvárosokba, ahol a hatóságok a tavalyihoz hasonló zavargások kirobbanásától tartanak.

A Párizstól észak-keletre fekvő Seine-Saint-Denis megyében, ahol tavaly október 27-én törtek ki a három hétig tartó zavargások két, a rendőrök elől menekülő kamasz véletlen halálát követően, két autóbuszt támadtak meg és gyújtottak fel. Ezúttal Blanc-Mesnilben egy álarcos férfi feltartóztatott egy tömegközlekedési buszt, majd mintegy tucatnyi, szintén elmaszkírozott arcú személy támadt a járműre, betörték ablakait és égő lövedékeket lődöztek a jármű belsejébe. A sofőr és  az utasok még időben leszálltak, így senki sem sebesült meg. Nem sokkal korában a kisváros pályaudvara előtt ért támadás egy másik buszt, amelyet szintén felgyújtottak.

A Párizs és más francia nagyvárosok főként bevándorlók lakta hátrányos helyzetű negyedeiben tavaly október végén kitört zavargásokban több százan sebesültek meg, és több mint 10 ezer járművet gyújtottak fel.