Újabb kegyeletsértő Bundeswehr-katonák Afganisztánban

2006.10.28. 11:32

Emberi csontokkal pózoló, Afganisztánban szolgáló német katonákról közölt újabb felvételeket a német Bild című bulvárlap.A képeket 2003-ban és 2004-ben készültek. A képen látható katoná közül néhányat már sikerült azonosítan, ellenük eljárás van folyamatban. A német kancellár teljes kivizsgálást és példás büntetést ígér.

Dagad a Bundeswehr-botrány Afganisztánban és Németországban. A NATO kötelékben állomásozó német katonákról ismételten olyan képek kerültek elő, amelyeken koponyákkal, csontvázakkal mutatkoznak.A képeket a Bild című német bulvárlap hozta nyilvánosságra

Forrás: EPA

A botrányt kavart fotók egyike

Angela Merkel kancellár az afgán népet arra kérte, hogy ne reagálják túl a történteket, a Focus magazinnak adott interjújában a német kancellár azt mondta, az a lényeg, hogy az afgán nép lássa, hogy ilyen cselekedeteket nem tolerálunk, és a tettesek példás büntetésben részesülnek. "Aki így viselkedik, annak semmi keresni valója a Bundeswehrben" - nyilatkozta Angela Merkel, aki megígérte, hogy kormánya minden lehetséges eszközzel azon fog fáradozni, hogy effajta szégyenletes cselekedetek ne történhessenek meg a jövőben.

Peter Struck, volt védelmi miniszter is az ügy teljes körű kivizsgálását és a tettesek példás megbüntetését szorgalmazza. Szerinte csak kemény szankcióval lehet elérni, hogy a többi külföldön szolgálatot teljesítő német katona megértse, hogy ilyen cselekedeteknek nincs helye a Bundeswehrben.

A védelmi minisztérium azt próbálja kideríteni, hogy a képeken látható katonák felettesei tudtak-e a történtekről. Franz Josef Jung, német védelmi miniszter minden szinten kivizsgálást és minden esetben szigorú büntetést helyezett kilátásba katonai rangtól függetlenül.

Forrás: EPA

A Bundestag is tárgyalja a botrányt

Jung eddig két katonát függesztett fel a katonai szolgálatból, és bejelentette, hogy kizárják őket a katonai testületből. A két katona 2003-ban kegyeletsértést követte el. Az akkori bűncselekményben összesen hat személyt sikerült azonosítani, négy közülük már nem a Bundeswehr tagja, ők korábban már leszereltek. A legutóbb nyilvánosságra került, 2004-es esetekben eddig három katona ellen nyomoznak.

A miniszter kapcsolatba lépett afgán kormánnyal, hogy megakadályozzák, hogy a nyilvánosságra hozott fotók miatt az afgán lakosság a német katonák ellen forduljon. A kabuli kormány a bűncselekmények teljes kivizsgálását, és a tettesek megbüntetését követeli.

Magas rangú katonai vezetők szerint a szégyenletes tettekért minden elkövető maga a felelős.