Betiltaná a zászlóégetést a brit rendőrség

2006.10.29. 14:43

Az erőszakos utcai megmozdulások részvevőivel szembeni keményebb fellépésre kér jogi lehetőséget a Scotland Yard. A rendőrök azt szeretnék, ha a tüntetők nem takarhatnák el az arcukat, tilos lenne zászlót égetni és cenzúráznák a transzparenseket is.

Elégedetlen az erőszakos tüntetőkkel szemben alkalmazható jogosítványaival a brit rendőrség, ezért szigorítaná a vonatkozó jogszabályokat. Tarique Ghaffur, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese  vasárnap azt mondta a BBC rádiónak: a jelek szerint mind erősebb az a lakossági meggyőződés, hogy a Scotland Yard "indokolatlanul enyhén" lép fel a demonstrációk biztosítása során.

Ghaffur szerint ez a nézet "általános a jogkövető állampolgárok körében, minden létező társadalmi közegben". A főparancsnok-helyettes úgy véli, ha az emberek azt látják, hogy az erőszakos tüntetők "büntetlenül megússzák", az a Nagy-Britanniára jellemző társadalmi türelem erózióját indíthatja el.

A rendőrség által kidolgozott tervezetben, szerepel többek között a zászlóégetés megtiltása, valamint annak tilalma, hogy a tüntetők a megmozdulásokon arcukat elfedő sállal, maszkkal vegyenek részt. A tüntetések engedélyezési feltételeit a Scotland Yard ki akarja egészíteni a demonstráción használt táblák, transzparensek feliratainak elbírálási jogával is.

Ez az igény közvetlenül kapcsolódik azokhoz a londoni tüntetésekhez, amelyeket a dán lapokban Mohamed prófétáról ez év elején megjelent karikatúrák miatt rendeztek brit muszlimok. A megmozdulásokon magasba emelt plakátok között volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai s a tavaly július 7-ei londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette.

Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy "Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7" - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen az volt olvasható, hogy "Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is", illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás, lefejezés vár.

A Scotland Yardot annak idején számos bírálat érte, mert nem lépett fel a sokak szerint tömeggyilkosságra uszító tüntetőkkel szemben, és az első rendőrségi eljárások csak hetekkel a megmozdulások után kezdődtek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK