Egyre kényelmetlenebb helyzetbe kerül a Bundeswehr, a német hadsereg. Az afganisztáni halottgyalázások után a Bild című bulvárlap vasárnap azt közölte, német békefenntartó katonák Koszovóban is holttestekkel fényképeztették magukat.

Tovább gyűrűzik a német katonák halotgyalázási botránya. Horst Schuh ezredes, katonai pszichológus a Bild am Sonntag-nak azt mondta, tudomása van róla, hogy fiatal katonák Koszovóban is készítettek fotókat holttestekkel exhumálásoknál, vagy patológiákon. Ezeket aztán a táborban, az előljárók tudta nélkül körbeadták.

Schuh azt mondta, egyáltalán nem lepődött meg, amikor kiderült, hogy német katonák Afganisztánban emberi csontokkal fényképezkedtek, és szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy további képek kerülnek nyilvánosságra.

Forrás: EPA

A pszichológus szerint a legtöbb fiatal katona sokszerűen reagál a halálra, de vannak néhányan, akik bizarr vonzódást éreznek, amihez az a vágy is társulhat, hogy kitűnjenek a csoportból. A katonák magatartását a pszichológus az orvostanhallgatók bonctermi tréfáihoz hasonlította.

A Bild először október 25-én közölt fotókat arról, hogy német katonák 2003-ban Afganisztánban emberi csontokkal pózolva fényképezték egymást. A képek hatalmas felháborodást váltottak ki, ami miatt Németországban attól tartanak, veszélybe kerülhetnek a külföldi missziókban szolgáló katonák. A német védelmi minisztérium vizsgálata nyomán eddig két katonát függesztettek fel állásából.