Rendőrök védtek meg egy cigánytelepet

2006.10.29. 14:11

A rendőrségnek kellett megvédenie a romákat egy szlovéniai faluban, miután a helyi lakosok megtámadták a cigánytelepet. A romákat végül egy bevándorlóknak fenntartott otthonba költöztették, de ezt az eljárást a kisebbségi érdekvédők sérelmezik.

A szlovén fővárostól 30 kilométerre fekvő község lakóinak azért fordultak a 40 fős roma közösség ellen, mert szerintük beszennyezik a lakosság által használt forrás vizét. A romák már a hét elején egy közeli erdőbe menekültek a fenyegetések elől, majd szombaton visszatértek a telepre.

Ezt látva mintegy 200 szlovén gyűlt össze, hogy "kiürítse" a roma telepet. Szándékuk végrehajtásában csak 100 rendőrnek sikerült őket megakadályoznia. A helyszínre érkezett Dragutin Mate belügyminiszter közvetítése nyomán a hatóság a romákat egy 90 kilométerrel távolabb eső település, Postojna külföldi bevándorlók számára fenntartott otthonában helyezte el.

A cél az, hogy 2-3 héten belül új, a falvaktól távolabb eső helyet jelöljenek ki a telepük számára, ahol "a romák zavartalanabbul élhetnek, a maguk szokásaival összhangban" - fogalmazott Mate a közszolgálati rádióban.

A roma kisebbség érdekeit képviselő Zoran Grm azzal fenyegetőzött, hogy panasszal fordul "az illetékes európai fórumokhoz", amiért a romákat lakóhelyül elhagyására kényszerítették. Grm szerint a helyi lakosság részéről megnyilvánuló hatalmas nyomás hatására "gyorsított eljárással oldottak meg egy olyan problémát, amely már 20 éve megoldatlan".

A legutóbbi népszámlálás alkalmával a 2 milliós Szlovénia állampolgára közül 3246 vallotta magát romának, más becslés szerint legalább kétszer ennyien vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK