Az interneten támad vissza a Pentagon

2006.10.31. 12:04

Dick Cheney amerikai alelnök szerint támadásaikkal az amerikai választásokat akarják befolyásolni az iraki felkelők. A Pentagon eközben egy új médiaegységet állított fel, amellyel az iraki háborúról szóló, szerintük helytelen híradásokat akarják ellensúlyozni.

A novemberi amerikai törvényhozási választásokat akarják befolyásolni az iraki felkelők. Dick Cheney amerikai alelnök szerint a támadások számának az utóbbi időben tapasztalható fokozásával az al-Kaida és más szervezetek "meg akarják törni az amerikai nép akaratát". "Nagyon érzékenyen érinti őket az a tény, hogy lesz egy választás nálunk" - állította az alelnök, aki szerint a felkelők az interneten figyelik az amerikai közhangulat alakulását, és ugyancsak az interneten keresztül időzítik a támadásokat. "Semmi nincs az interneten, amit ne tudnának elérni. Ott vannak mindig. Nagyon rafináltan használják" - mondta Cheney a Fox Newsnak.

Az idei október az egyik legsúlyosabb veszteségeket hozó hónap volt az amerikai hadseregnek Irakban - írja a BBC. Októberben 101 amerikai katona vesztette életét (legutóbb kedden, ketten).

Propagandacsata

A nyilvánvaló erőszakos cselekmények ellenére ugyanakkor az amerikai kormányzat úgy véli, hogy az iraki eseményekről a sajtóban sugárzott kép nem valós. A Fehér Ház úgy véli, a felkelők az interneten keresztül igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy erősebbek mint az USA. Ezt ellensúlyozandó a Pentagon egy új egységet állított fel, amely a nap 24 órájában közvetíti a védelmi tárca üzeneteit, különösképpen az interneten.

A Pentagon szerint ezzel képesek lesznek ellensúlyozni a "helytelen" híreket, kiaknázni az új kommunikációs csatorna adta lehetőségeket, és "megvilágítani a helyzetet" - közölte Eric Ruff Pentagon-szóvivő, aki szerint "szeretnénk gyorsabbak lenni a hírekre való reagálásban, és gyorsabban kommentálni az igaz és a hamis híreszteléseket is".

Az egység ezen kívül médiafigyelő funkciót is betölt, például blogokat figyel, és akár vezető politikusokat és lobbistákat is alkalmaz, akiket televíziós és rádiós műsorokban lehet majd kérdezni. Ruff tagadta, hogy az egység létrehozásának köze lenne az iraki ügy egyre csökkenő támogatásához, vagy a jövő hétre várható törvényhozási és szenátusi választásokhoz.

Pedig az amerikai választási kampányt jórészt az iraki háború ügye uralta. A Republikánus pártnak népszerűségcsökkenést hozott az iraki sikertelenség, és várhatóan elveszíti meglévő többségét mind a képviselőházban, mind a szenátusban. A közvélemény-kutatások szerint csökken a Bush iraki politikáját támogatók száma, és egyre többen szeretnék, ha kivonnák a csapatokat a forrongó országból. Igaz azonban, hogy a jövő hét keddre várható választás kimenetelén már aligha változtathatnak az új egység által közreadott, a Pentagon szerint is megfelelőnek tartott hírek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK