Százötvenezer amerikai katona harcol Irakban

2006.10.31. 6:10

Január óta a legmagasabb számban vezényelt Irakba katonákat az Egyesült Államok. Jelenleg 150 ezer amerikai katona szolgál a közel-keleti országban, de voltak ennél többen is: az iraki választások idején 160 ezren.

Idén január óta a legmagasabb szintre, 150 ezer főre emelkedett az Irakban szolgáló amerikai katonák száma - közölte a washingtoni védelmi minisztérium. Mark Ballesteros Pentagon-szóvivő hétfőn az arab országba vezényelt csapatok rotációs alapon történő váltásával magyarázta a növekedést. Egyes alakulatok ugyanis még csak készülődnek a hazautazásra, miközben az őket felváltó más egységek már megérkeztek új állomáshelyükre.

Idén januárban, az iraki választásokat követően - és okán - a jelenleginél is több, összesen 160 ezer amerikai katona szolgált az arab országban. A választások után bizonyos idő elteltével ismét csökkent az arab országba vezényelt amerikai csapatok létszáma, idén júniusban 127 ezerre. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter júliusban azonban a romló biztonsági helyzet miatt egy évvel meghosszabbította az egyik amerikai hadosztály iraki szolgálatát. A 2003-ban kirobbant iraki háború kezdete óta az amerikai hadsereg 2811 katonája és más alkalmazottja vesztette életét az arab országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK