Washington még az idén döntést vár Koszovóról

2006.10.31. 19:00

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy még az idén megszülessen a döntés a függetlenségre törekvő szerbiai tartomány, Koszovó jövőjéről - tette egyértelművé Belgrádban Frank Wisner amerikai megbízott, miután kedden Boris Tadic szerb államfővel, Vojislav Kostunica miniszterelnökkel és Vuk Draskovic külügyminiszterrel is tárgyalt.

A magas rangú amerikai diplomata hipotetikusnak minősítette, és elhárította a kérdést, vajon nem kellene-e a legkésőbb fél éven belül megtartandó szerbiai választások utáni időre halasztani Koszovó végleges státusának eldöntését. Vezető belgrádi politikusok - kormányoldalról és ellenzékből is - hetek óta azt hangoztatják, hogy az új alkotmány elfogadását követő parlamenti, elnök- és helyhatósági választások a döntés halasztásához kell, hogy vezessenek. Wisner szerint azonban erről szó sem lehet, hiszen még ki sincs jelölve a választások időpontja.

Az amerikai megbízott szerint minden, Koszovóval kapcsolatos halogatás bizonytalanságot szül a térségben, ami nem érdeke az Egyesült Államoknak. Azzal kapcsolatban, hogy a szombat-vasárnapi népszavazáson elfogadott új szerb alkotmány az ország elidegeníthetetlen részének nevezi Koszovót, a diplomata kurtán csak annyit mondott, hogy a szerb alaptörvény "Szerbia dolga".

Kostunica miniszterelnök a megbízottal tárgyalva leszögezte, hogy a Koszovóval kapcsolatos döntésnek összhangban kell állnia a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával, amely garantálja minden tagállam területi épségét. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok mint az ENSZ BT állandó tagja csak olyan megoldást támogat, amely összhangban áll a nemzetközi joggal. A tartományról csak a Biztonsági Tanács hozhat határozatot - hangoztatta a kormányfő, és teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy bármely ország egyoldalúan elismerje Koszovó függetlenségét.

Draskovic külügyminiszter szerint olyan kompromisszumot kell találni, amely "hidat ver" Szerbia területi integritása és a helyi albán többség azon akarata között, hogy maga irányítsa Koszovót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK