Tayyip Recep Erdogan török államfő a NATO lettországi csúcsértekezletén vesz részt, amikor XVI. Benedek pápa hivatalos látogatást tesz Isztambulban, így személyesen nem tudnak találkozni - közölte egy török kormányilletékes szerdán.

Forrás: EPA
Tayyip Recep Erdogan

Halaszthatatlan külföldi elfoglaltsága miatt nem találkozik a török államfő az országába látogató XVI. Benedek pápával. A bejelentést tevő kormányilletékes elmondta, hogy Erdogan távolléte nem a katolikus egyházfő semmibevételét jelenti. Egyúttal sajnálatos körülménynek minősítette a két esemény egybeesését. "Nem tervezünk találkozót a pápával, miután a kormányfő előrejegyzési naptárában a november 28-29-én a NATO csúcstalálkozója szerepel" - mondta az illetékes.

XVI. Benedek november 28. és december 1. közötti törökországi látogatása nemrégiben kis híján kétségessé vált, miután a pápának szeptemberben az iszlámról tett kijelentései felháborodást keltettek az iszlám országokban. A regensburgi egyetemen mondott beszédében - egy bizánci császárt idézve - az egyházfő az iszlámot karddal terjesztett vallásnak nevezte.

A Sabah című mértékadónak számító török napilap szerint Erdogan "menekül a pápa elől". A cikkíró arra is rákérdezett, miért tartózkodik a látogatás idején külföldön Mehmet Aydin vallási ügyeket felügyelő miniszter.

Törökország a NATO egyetlen muzulmán tagállama. Az egyházfő először tesz látogatást muzulmán többségű országban.