A bűncselekmények számának robbanásszerű növekedése fenyegeti Nagy-Britanniát Románia és Bulgária EU-csatlakozása után - írta egy belső kormányzati jelentésre hivatkozva a szerdai The Sun. A jelentés szerint az utcai pénzautomatáknál elkövetett rablások 80-85 százalékát már most is román bűnözők követik el.

Az emberkereskedelem, az utcai bűnözés és bankjegykiadó automatáknál elkövetett támadások számának növekedésétől tartanak Nagy-Britanniában Románia és Bulgária EU-csatlakozása után. Erről egy hivatalos jelentés alapján számol be a Sun című brit lap. A Tony Blair kormányfő elé terjesztett jelentést a lap szerint Liam Byrne, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államminisztere és Geoff Hoon, a külügyi tárca EU-ügyi államminisztere állította össze.

Az idézett anyag szerint az utcai bankjegykiadó automatáknál elkövetett rablások 80-85 százalékát már most is román szervezett bűnözői csoportok követik el. Tavaly az ilyen bűncselekmények áldozataitól összesen 68,5 millió fontot (27,5 milliárd forint) raboltak el.

A lap által idézett figyelmeztetés az utcai bűnözésről azt írja: elsősorban az agresszív koldulás, a zsebtolvajlás, a táska- és mobiltelefon-lopás ad okot aggodalomra. Mindemellett valószínű, hogy növekedni fog a két csatlakozó országból Nagy-Britanniába csempészett, prostitúcióra kényszerített nők száma. 
   
A brit kormány a múlt héten jelentette be, hogy nem alkalmazza a januárban csatlakozó két új EU-tagállam esetében a nyitott kapuk politikáját, amelyet az előző, 2004-es bővítési körben Magyarország és a többi hét kelet-európai csatlakozó állam munkavállalói számára meghirdetett, lehetővé téve számukra a szabad munkavállalást Nagy-Britanniában. London egyelőre csak a mezőgazdaságot és az élelmiszer-feldolgozó ipart nyitja meg Románia és Bulgária munkavállalói előtt.