Nelson Mandela, az apartheid ellenes harc hőse kapta szerdán az Amnesty International emberjogi szervezet "A lelkiismeret nagykövete" díját, amiért erkölcsi irányt mutatott az emberi jogok megsértésétől szenvedő világban.

Forrás: EPA
Nelson Mandela

A díjat Nadine Gordimer dél-afrikai Nobel-díjas írónő nyújtotta át szerdán Johannesburgban annak az alapítvány székhelyén, amelyet Mandela alapított a humanitárius kérdések, így az AIDS-ellenes programok és a gyermekek jogainak a védelmében.

Mandela megtestesíti a lelkiismeret emberét, legyen az akár férfi, akár nő - mondta Gordimer a 88 éves Nobel-békedíjas politikusról, aki az apartheidből a demokráciába vezette át Dél-Afrikát, és 1994-ben az ország első fekete bőrű elnöke lett.

Mandela a díjat átvéve kijelentette, hogy az emberek kiemelése a szegénységből helyreállítja a méltóságukat. Egyben elismerését fejezte ki az Amnesty International 2 millió munkatársának az igazságosság kivívása és az emberi jogok megsértésének megelőzése érdekében világszerte kifejtette erőfeszítéseikért.