A mindent látó nagy szemtől félnek a britek

2006.11.02. 11:35

Válságos mértéket öltött a brit társadalom mindennapjait, szokásait, mozgását figyelő rendszerek elterjedtsége - állítja egy brit civil szervezet. A Surveillance Studies Network szerint a következő 10 évben eljuthatunk odáig, hogy szokásaink, személyes adataink, legszemélyesebb titkaink alapján diszkriminálnak bennünket különböző élethelyzetekben.

Valósággá vált a mindent behálózó, életünk minden pillanatát megfigyelő rendszerek rémképe - állítja a Surveillance Studies Network nevű, információ-szabadsággal foglalkozó, brit szervezet jelentésére hivatkozva az Independent. A lap szerint egyre inkább betörnek a britek életébe a különböző láthatatlan megfigyelési technikák, amelyek egyre radikálisabban befolyásolják mindennapjainkat.

A tanulmány több veszélyesnek tartott megfigyelési technikát sorol fel: ilyenek az épületeket, utcákat, lakott területeket figyelő kamerák; a pénzköltési szokásainkat elemző programok, amelyek adatait bankok, hitelintézetek használják fel; a próbaidős elítéltek figyelését segítő, elektronikus jeladók; a rendőrség által begyűjtött DNS-minták; a turistákról begyűjtött személyes információk; az iskolások nyomonkövetését segítő intelligens kártyák; a brit és amerikai hírszerzők által használt, a mobiltelefonok és a számítógépek billentyűzetének figyelését segítő programok.

Még aggasztóbbak azok a módszerek, amiket a jelentést összeállító kutatók szerint a közeljövőben bevezethetnek. A brit kormány például továbbra is napirenden tartja, hogy olyan biometrikus személyi igazolványokat vezessen be, amelyek ujjlenyomat-mintákat tartalmaznak és írisz-azonosításra is alkalmasak. A jelentés szerint a jövőben vezethetik be azt a rendszert is, hogy az üzletbe belépő vásárlókat ellenőrzik. Ha az üzlet adatbázisa szerint valaki kiemelt vásárló - azaz sok pénzt költ -, akkor kitüntetett figyelmet élvezhet, míg másokkal kevésbé lehetnek készségesek az eladók.

A jelentés szerint veszélyeket rejtenek a műholdas navigációs rendszerek is. Ezek alapján ugyanis a rendőrség tetszés szerint kiválasztott autókat figyelhet, ellenőrizheti a közlekedési szabályok betartását. Szintén távolból való megfigyelést segíthetnek az arcfelismerő rednszerek, amikkel - állítja a jelentés - gyakorlatilag bárkinek a mozgását nyomon lehet majd követni a közeljövőben. A különböző, egyre népszerűbb információmegosztó szolgáltatások pedig azt eredményezhetik, hogy legszemélyesebb információink, például az egészségi állapotunkra vonatkozó adatok kerülnek illetéktelen kezekbe.

Az egyre korlátlanabb adatgyűjtés, a jelentés szerint rendkívül veszélyes. Az adatfelhalmozás ugyanis rejtett diszkriminációhoz, áttételesen a társadalomból történő kiszoruláshoz vezethet. Hasonlóhoz vezethetnek az adatok közti téves egyezések és az ezek miatt bevezetett korlátozások. A jelentés írói szerint nem csak az adatgyűjtés egyre nagyobb mértéke ad okot aggodalomra, hanem az is, hogy az emberek legnagyobb része nincs vele tisztában, hogyan használják fel a begyűjtött információkat.

Az Independent néhány adattal is érzékelteti a helyzet súlyosságát. A nemzeti DNS-adatbázisban például a lap szerint 3,5 millió brit mintái találhatók meg. Minden 14 emberre jut egy térfigyelő kamera. Minden második brit rendelkezik olyan vásárlói hűségkártyával, ami alkalmas lehet vásárlási szokásainak monitorozására  - állítja a lap. Egy átlagos brit állampolgár életét pedig naponta 300 kamera rögzít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK