Elfeledett nyavalyáktól szenved 1 milliárd ember

2006.11.02. 14:52

Egzotikus trópusi betegségek ellen hirdet küzdelmet az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint jelenleg több mint 1 milliárd ember szenved olyan betegségekben, mint az elefantiázis vagy az álomkór. Sok fertőzött egész életében küzd valamilyen betegséggel, amely lassan nyomorítja meg.

Minden hatodik ember szenved valamilyen elhanyagolt trópusi betegségtől - írja az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint ezen betegségek közé tartozik többek között a Buruli fekély, a kolera, egy guineai férgektől származó megbetegedés, a borsókakór, a fekete láz, a végtagok felfújódását okozó elefantiázis, egy vízi csigák által terjesztett bélfertőzés és az álomkór.

A WHO szerint a legaggasztóbb, hogy ezen betegségek többsége főleg a szegény társadalmi rétegeket érinti, akiknek egyébként is kevesebb az esélyük az egészséges életre. A világszervezet szerint nem ritka, hogy a trópusi tájakon egyesek egész életükön át egy vagy több ilyen betegséggel küszködnek, és folyamatosan rokkanak vagy őrülnek bele a kórokozók egészségkárosító szövődményeibe.

Mivel a fenti betegségek jelentős része látványos és taszító külső jegyekkel párosul, ezért a betegeknek sokszor szembe kell nézniük a társadalmi kirekesztettséggel is. Pedig a WHO szerint a fertőzések többségét olcsón beszerezhető gyógyszerekkel lehetne gyógyítani. De a drágán kezelhető fertőzések esetében is hatékony lehetne a megelőzés, ha megfelelően összehangolt módon jutnának el az információk és gyógyszerek az érintettekhez.

A WHO példaként említi, hogy a lepra ellen indított kampány során több gyógyszer kombinált bevetésével próbálták visszaszorítani a kórt, és 20 év alatt 14 millióról 1 millióra sikerült csökkenteni a leprások számát világszerte. A WHO ezért programot indít a többi hasonló, elhanyagolt trópusi betegség leküzdésére is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK