Képmutatással vádolják a brit kormányt a kínzással kapcsolatban jogvédők. Miközben ugyanis nyilvánosan fellép a kínzás ellen, olyan jogszabályon dolgozik, amellyel aláássa az embertelen bánásmódot tiltó rendelkezéseket - állítja a Human Rights Watch. Ráadásul más jelek is arra utalnak, hogy a brit vezetés nem veszi komolyan a kínzást tiltó nemzetközi szabályokat.

Miközben világszerte a kínzás elleni fellépést szorgalmazza, és ebben a kérdésben példamutatónak tünteti fel magát, valójában aláássa az embertelen bánásmódot tiltó jogszabályokat a brit kormány - állítja a Human Rights Watch (HRW).

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet szerint ezt bizonyítja egyebek mellett, hogy a brit kormány egy olyan új törvénytervezeten dolgozik, amely lehetőséget adna a kormányzatnak és a bíróságoknak, hogy nemzetbiztonsági megfontolások alapján mérlegeljenek kínzásokról. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a terrorista tevékenységgel gyanúsított személyeket olyan országokba is kiutasíthatnák, ahol kínzás veszélyeinek tehatik ki őket. Pedig ezt, illetve a kínzást is tiltja a nemzetközi jog - figyelmeztet a szervezet. Vagyis az új törvénytervezet megsértené a nemzetközi jogot is.

Egyúttal London arról igyekszik meggyőzni az Európai Emberi Jogi Bíróságot, hogy lazítson a kínzás tiltására vonatkozó szabályokon. Egy algériai gyanúsított ügyében ugyanis azt kérte, hogy hagyjanak figyelmen kívül egy hasonló - precedensértékű - esetet, amelyben teljesen megtiltották, a kínzással fenyegető országokba való kiutasítást. Erről ráadásul már meggyőzték a bíróság litván, szlovák és portugál tagját is.

A brit kormány olyan országokkal igyekszik megállapodásokat kötni, amelyeknek rossz híre van kínzás tekintetében - ilyen Líbia, Jordánia, Libanon. A megállapodások értelmében ezekbe az országokba is utasítanának ki terrorista tevékenységgel gyanúsított személyeket, és hiába a megállapodásban rögzített ígéret, hogy emberi módon bánnak az érintettekkel, ha innen továbbszállíthatják őket olyan helyekre, ahol már valós veszély az embertelen bánásmód - állítják a jogvédők.

A "veszélyes ellentmondást" jelzi az is, hogy a brit kormányzat védelmébe veszi az amerikai kormányt, amikor azt kínzás miatt támadják. Ráadásul - állítja a HRW - a brit vezetés azt is hangoztatja, hogy "ha egy kormányzat elnézi (a kínzást), akkor az elveszítheti legitimációját és provokálhatja a terrorizmust".

Pedig a kínzás tiltásának feloldása komoly károkkal fenyeget a HRW szerint. Ezzel ugyanis megosztják és meggyengítik a társadalmat, ami csak a terroristák ügyét segíti. Elidegenítik a brit muszlimokat is, akiknek együttműködési készségén nagyban múlik a terrorizmus elleni küzdelem. Ráadásul Nagy-Britannia hazai és nemzetközi megítélését is rontja az ügy.

"Nem teszi biztonságosabbá Nagy-Britanniát, ha kinyitjuk az ajtót a kínzás előtt. A terrorizmus elleni hatékony fellépés a jó rendőrségi és titkosszolgálati munkán múlik, anélkül, hogy közben lemondanának az alapvető értékek tiszteletben tartásáról" - mondta Benjamin Ward, a HRW Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó tisztségviselője.