A "hatok" Irán megbüntetéséről tárgyaltak

2006.11.03. 21:27

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína - valamint Németország nagykövetei pénteken egy hét szünet után folytatták a konzultációkat az Iránnal szembeni szankciókról, amelyekkel a közép-keleti országot urándúsítási programjához való ragaszkodása miatt sújtanák.

A nagykövetek a New York-i brit ENSZ-misszión ültek össze, hogy megvitassák az európaiak által előterjesztett, az Egyesült Államokkal közösen kidolgozott határozati javaslatot, amely gazdasági és kereskedelmi büntetőintézkedéseket irányoz elő Irán ellen. Oroszország elutasítja a tervezetet jelenlegi formájában, és ebben támogatásra talál Kínában is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Brüsszelben megerősítette: Moszkva nyitott arra, hogy a nemzetek közössége "intézkedéseket" hozzon Irán ellen, mert nem hajlandó felfüggeszteni urándúsító programját, de a jelenlegi határozattervezet "túl messzire megy", ezért azon jelentős változtatásokat kell végrehajtani.

Ez utóbbi orosz véleményt erősítette meg a konzultáción részt vevő John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet is, aki egyúttal bejelentette: az Egyesült Államok is hamarosan előterjeszti újabb javaslatait az iráni dosszié ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK