Az Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások miatt elítélt katona tért vissza Irakba, ahol iraki rendőrök kiképzését irányítja - írja a Time. A lapnak nyilatkozó tisztek szerint ez bántó figyelmetlenség. Az újra Irakba küldött katona sem örült az állomáshelynek: indulás előtt súlyos depresszió gyötörte.

Az iraki rendőrség kiképzése az új feladata annak az amerikai katonának, aki korábban kutyás börtönőrként keveredett bele az iraki fogolykínzásokba - állítja a Time. A lap szerint Santos Cardona őrmester az után térhetett vissza iraki állomáshelyére, hogy letöltötte az Abu Graib börtönben végrehajtott fogolykínzások miatti büntetését.

Cardona is szerepelt azokon a képeken, amelyek 2004-ben kerültek nyilvánosságra és amelyekből kiderült, hogy az iraki börtönökben kegyetlenül kínozzák, megalázzák a rabokat az amerikai őrök. Az őrmester kutyákat használt a foglyok fenyítésére.

Cardona ellen vádat emeltek a történtek miatt, és az ügyész szabadságvesztést kért ellene, amit a bíróság első fokon jóváhagyott. Később azonban egy katonai bíróság felmentette a börtönbüntetés alól, pénzbüntetésre, lefokozásra és 90 nap közmunkára ítélte.

A Time szerint Cardona családja és barátai azt állították, a 32 éves katona depressziós volt, mielőtt ismét Irakba utazott. Nem tudta kiverni a fejéből a gondolatot, hogy örökre megbélyegzett ember, terroristák célpontja lesz, és neve összefonódik a bagdadi börtönben elkövetett szörnyűségekkel.

Az amerikai lapnak nyilatkozó tisztek szerint rossz üzenet lehet a botrányban érintett katona visszaküldése Irakba. Olyan benyomást kelthet, mintha az Egyesült Államok érzéketlenül venné tudomásul, hogy Irakban történtek fogolykínzások.