Áramellátási problémák Európa több országában

2006.11.05. 10:47

Több mint kétszáz ukrán település maradt áram nélkül a havazás és hóviharok miatt vasárnap. A távvezetékek nem bírták el a hó súlyát és leszakadtak. Mivel több nyugat-európai országban is áramszünet volt szombat éjszaka, Romano Prodi olasz kormányfő közös európai áramszolgáltatási hatóság létrehozását javasolta.

Ukrajnában a kiadós szombati havazás, majd a kibontakozó hóviharok 11 megyében okoztak károkat, elsősorban a lvivi (lembergi) körzetben bénítva meg az áramszolgáltatást -  közölte az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma. Itt a távvezetékek nem bírták el a hó súlyát, leszakadtak, s az automatikus biztonsági rendszer 93 település áramellátását szakította meg. 

Közös európai áramszolgáltatási hatóságra lenne szükség - jelentette ki Romano Prodi olasz miniszterelnök vasárnap, a több nyugat-európai országot érintő előző esti áramkimaradás után. "Egymásra vagyunk utalva, de egy közös hatóság hiányában mégsem tudunk egymásnak segíteni. Teljesen ellentmondásos helyzet, hogy miközben számos európai hálózat és kapcsolat létezik, nem működik központi európai hatóság az energiaellátás terén" - nyilatkozott Prodi az ANSA olasz hírügynökségnek.

Egy németországi hálózati hiba szombaton éjfél előtt több nyugat-európai országban okozott áramkimaradást. Az átlagosan mintegy fél óra hosszú áramszünet több német tartomány mellett Franciaország, Olaszország, Belgium és Spanyolország több körzetét is érintette.

Továbbra sem ismeretes, hogy mi okozta a németországi elektromos hálózat meghibásodását. Az illetékes német hatóságok vasárnap kora délutáni közlése szerint az azonnal megkezdett vizsgálatok ellenére változatlanul nem tudni, hogy mi vezetett a szinte "összeurópai" áramkimaradáshoz. Egyértelműnek tűnik ugyanakkor, hogy a felelősség Németországot terheli. A szakértői vizsgálat lefolytatásába az RWE áramszolgáltató vállalat mellett a legnagyobb német energiakonszern, az E.ON is bekapcsolódott.

2003. szeptember 29-én Olaszország egy üzemzavar miatt csaknem egy egész napra elektromos áram nélkül maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK