Újabb balos elnök fájdíthatja Bushék fejét

2006.11.06. 15:59

Az egykori marxista gerilla, Daniel Ortega áll nyerésre a nicaraguai elnökválasztáson. Az előzetes eredmények és a szavazatbecslések alapján első fordulós győzelemre számíthat. Ortegával újabb USA-ellenes, balos vezető kerülhet uralomra Latin-Amerikában.

Az előzetes eredmények szerint a volt marxista vezér, Daniel Ortega áll nyerésre a nicaraguai elnökválasztáson. A vasárnap leadott szavazatok 15 százalékának feldolgozásakor 40,4 százalékos volt az eredménye, közel hét százalékos előnye volt legerősebb ellenfelével, a konzervatív Eduardo Montealegrével szemben. Egy helyi választásfigyelő csoport szavazatbecslése 38,49 százalékra jósolta Ortega végleges eredményét.

Érthető, hogy a várható győzelmet már előre ünneplik a sandinista pártvezér hívei. Ezrek vonulnak fel-alá a főváros, Managua utcáin, petárdáznak és a párt fekete-piros zászlaját lengetik. A győzelemhez Ortegának legalább 35 százalékos eredményt kell elérnie, és így nem kell második fordulót tartani, amelyen szinte biztos veszít. Mostani előnyét ugyanis főleg annak köszönheti, hogy konzervatív ellenfeleinek nem sikerült megállapodniuk, és ketten is indultak a választáson. A második fordulóban azonban már csak egy konzervatív jelölt maradna.

Eduardo Montealegre, Ortega legerősebb riválisa választási szabálytalanságokról beszélt, de közölte, bízik benne, hogy lesz második forduló is. Az 51 éves multimilliomos politikus-üzletember az Egyesült Államok favoritja. Az országban tartózkodó amerikai tisztviselők, amúgy maguk is választási szabálytalanságokról - többek között később nyitó, de hamarabb záró szavazóhelyiségekről - számoltak be.

Nem véletlen az Egyesült Államok kitüntető figyelme. Attól tartanak ugyanis, hogy a volt marxista forradalmár, akinek 1979-es hatalomátvétele után Nicaragua a Szovjetunió és az USA közötti hidegháború forró hadszínterévé lett, szövetségre lép a hevesen Amerika-ellenes Hugo Chavez Venezuelájával, és Fidel Castro Kubájával. Az USA azzal is fenyegetett, hogy ha Ortega lesz az elnök, akkor visszafogják a segélyeket és a befektetőiket.

Ortega most harmadszorra próbál visszakerülni az ország élére, ahonnan 1990-ben szavazták ki pártjával együtt, a gazdasági válságba és - az USA által pénzelt - kontrákkal, a '80-as évek során vívott polgárháborúkba belefáradt szavazók. Előző két elnökválasztási próbálkozásai a konzervatívok egységén buktak el, mivel rendre egy jelöltet állítottak ellene, akit nem tudott legyőzni.

A politikus sokat enyhített baloldali retorikáján az elmúlt években, sőt odáig ment, hogy a közelmúltban pártjával kiállt amellett a törvénymódosítás mellett, amelynek értelmében mindenféle abortuszt - még az egészségügyi problémákkal indokoltakat is - betiltanak.

Győzelme 16 évnyi konzervatív uralomnak vethet véget, amely ugyan támogatta a szabadpiaci reformokat, ám vajmi keveset tett a szegénység visszaszorítására. Támogatói is főként arra az időszakra emlékeznek szívesen, amikor az újonnan felállt sandinista vezetés egészségügyi és oktatási programokat indított a szegények felzárkóztatására, és kevésbé az azt követő időszakra, amikor - többek között - elszabadult az infláció, csak jegyre lehetett élelmiszert kapni, és halomra gyilkolták egymást a sandinisták és a kontrák az ország festői trópusi esőerdőiben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK