Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya jelentkezett az arab ország olajlétesítményei ellen szeptemberben megkísérelt támadás elkövetőjeként, egyúttal újabb támadásokkal fenyegetőzött az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.

A jemeni al-Kaida először adott hírt magáról az egyik iszlámista honlapon kedden megjelent közleményében. Az október 13-ra keltezett - ellenőrizhetetlen hitelességű - dokumentum szerint jemeni al-Kaida-tagok kíséreltek meg támadást az arab ország olajipari létesítményei ellen szeptember 15-én.

A jemeni hatóságok korábbi közlése szerint az említett napon négy robbantásra készülő merénylő vesztette életét, amikor a biztonsági erők felrobbantották négy, robbanószerrel megrakott autójukat, mielőtt elérték volna a kelet-jemeni Márib és Hadramaut tartományban célpontul kiszemelt olaj- és gázipari létesítményeket. Az incidensben a Nexen kanadai olajtársaság egyik biztonsági őre is életét vesztette.

A jemeni al-Kaida közleményében felszólította Ali Abdullah Szaleh államfőt többek között arra, hogy térjen vissza (iszlám) hitéhez, alkalmazza az iszlám törvénykezést, és mondja fel a "hitetlenekkel" kötött szövetségét. Az államfő 1990 óta tartó kormányzása során országát Washington szövetségesévé tette, s a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli, illetve hazai terrortámadások után fellépett az al-Kaida ellen.