Keddre feloldották a kijárási tilalmat Bagdadban és folytatódott Szaddám Huszein második pere. Az eljárás annak ellenére is tart, hogy két napja, egy korábban indult perben halálra ítélték a volt iraki elnököt. Kérdés, hogy az újabb eljárást végigviszik-e egyáltalán, vagy még előtte felakasztják az elűzött diktátort.

Szaddám Huszein volt iraki diktátor megjelent az ellene népirtás vádjával indított második per keddi tárgyalásán, két nappal azután, hogy az első perben halálra ítélték. Az augusztusban indult újabb eljárásban a sok tízezer a kurd halálát okozó, Anfal-kampány miatt felel az egykori iraki elnök.

Bagdadban eközben megszüntették a kijárási tilalmat, amelyet a volt diktátor vasárnap kihirdetett halálos ítélete miatt léptettek életbe. A bíróság az 1982-es, 148 ember halálát okozó dudzsaili mészárlásért szabott ki Szaddámra a kötél általi halálbüntetést.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy vajon a hatóságok lefolytatják-e a volt elnök ellen az újabb pert, vagy annak befejezése előtt végrehatják rajta a halálos ítéletet. A síita Núri al-Maliki miniszterelnök vezette kormány közölte, azt szeretnék, ha a kivégzésre minél hamarabb sor kerülne. Kurd politikusok ugyanakkor azt szorgalmazzák, hogy vigyék végig a diktátor második perét is.

Az újabb pernek Szaddámon kívül hat vádlottja van, de mind mások, mint az előző perben szereplő vádlott-társak. Kedden tanúk meghallgatásával folyt a per.