Letették hivatali esküjét a Bosznia-Hercegovinát irányító hármas elnökség tagjai. A testületben a három jelentősebb boszniai nemzetiség (a szerbek, a horvátok és a bosnyákok) képviselteti magát.

Az elnökség szerb tagja Nebojsa Radmanovic, aki az SNSD (Független Szociáldemokraták Szövetsége) színeiben indult, a bosnyák résztvevő Haris Silajdzic, az SBIH (Párt Bosznia-Hercegovináért) elnöke, míg a horvátokat Zeljko Komsic, az SDP (Szociáldemokrata Párt) jelöltje képviseli.

A beiktatási ceremónián a boszniai tisztségviselők mellett részt vettek az EU, az OHR (Főmegbízotti Hivatal), az ENSZ, az Európa Tanács, a NATO, az EUFOR, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és egyes külföldi országok nagykövetei. A négy évre választott testület az ország számára kiemelkedően fontos időszakban került hatalomra, ugyanis lehetőség van arra, hogy minimális nemzetközi felügyelet mellett vezesse az országot.

A nemzetközi közösség döntő befolyással bíró boszniai képviselője, Schwarz - Schilling főmegbízott kijelentette, hogy az OHR 2007-ben befejezi a működését, amennyiben az Elnökség újonnan megválasztott tagjai képesek lesznek a megfelelő reformok végrehajtására, elősegítve ezzel a balkáni ország európai integrációját.

"Nem kétséges, hogy Bosznia polgárai támogatják országuk Európai Uniós csatlakozását. Természetesen ennek módját illetően lehetnek nézeteltérések, de ezek áthidalhatók türelemmel, toleranciával, valamint az eltérő álláspontok figyelembevételével."- mondta Silajdzic az Elnökség tagjainak beiktatási ceremóniáján.

Az OHR megszüntetéséről véglegesen csak 2007 februárjában fognak dönteni, ami nagyban függ a Hármas Elnökség tagjainak elkötelezettségétől a reformok végrehajtását illetően. "Bosznia-Hercegovinának nagy lépést kell megtennie előre, a fő kérdés igazából az, hogy milyen irányban és hogyan. Alapvető fontosságú, hogy felülemelkedjünk korábbi nézeteltéréseinken." - jelentette ki Radmanovic az ünnepség után tartott sajtótájékoztatón.

Galántai Gábor