A magyar külügyminisztertől kért segítséget Pakisztán abban, hogy békés célú, nukleáris technológiához jusson. Göncz Kinga azt ajánlotta fel, hogy bécsi küldöttségeik útján egyeztessenek a témában, jóllehet egyes híradások azt sejtették, nukleáris együttműködésről tárgyal majd a két fél.

Nukleáris technológiához való hozzájutáshoz kért segítséget Göncz Kingától Pakisztán. A közép-ázsiai országba a magyar külügyminiszterek közül elsőként ellátogató Göncztől azt kérte pakisztáni kollégája, Kursid Mahmud Kasuri, hogy Magyarország támogassa országát abban, hogy békés célú atomtechnológiához jusson - mondta az [origo]-nak Polgár Viktor.

A külügyi szóvivő szerint Göncz nem zárkózott el ettől, és azt ajánlotta tárgyaló-partnereinek, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi székhelyére delegált küldöttségeik között kezdeményezzenek egyeztetéseket a témában. A magyar külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország "az átláthatóság jegyében, a nemzetközi garanciák és az atomfegyverek elterjedését akadályozó biztonsági intézkedések betartása mellett" támogatja az atomenergia békés felhasználását.

Az ügyről korábban néhol félreérthető híradásokban számoltak be, főleg pakisztáni internetes lapok, amelyek azt sejtették, hogy kétoldalú együttműködésről tárgyalnak a két ország képviselői. A Daily Times például azt emelte ki, hogy a két ország megállapodott abban: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi székhelyén tárgyalásokat kezdenek az atomenergia polgári felhasználásában való együttműködés lehetőségeiről. A magyar külügyi szóvivő szerint arról van szó, hogy Göncz Kinga fölajánlotta, hogy a nukleáris technológiához jutás esetleges támogatásáról, és ennek feltételeiről egyeztessenek Bécsben.

Magyarország azért lehet fontos Pakisztánnak az atomtechnológia ügyében, mivel tagja a Nukleáris Szállítók Csoportjának (Nuclear Suppliers Group - NSG), amely azon őrködik, hogy a békés nukleáris célú, vagy erre is alkalmas eszközökkel és anyagokkal folyó kereskedelem során ne terjednek el az atomfegyverek. Pakisztán jelenleg nem tagja a csoportnak, jóllehet taggá válását az Egyesült Államok szorgalmazta idén tavasszal - Indiáéval együtt, amellyel külön atomegyezséget kötött az USA.

A nukleáris fegyverét titokban kifejlesztő, majd 1998-ban atomrobbantást is végrehajtó Pakisztán nem írta alá a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményt. Ráadásul 2004-ben Abdul Kádír Hán, a pakisztáni atomfegyver atyja elismerte, hogy titokban nukleáris technológiát exportáltak Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. Pakisztán, amúgy nem először próbál lobbizni békés célú atomtechnológiáért. Tavasszal Lars Danielson svéd államtitkárt próbálta külügyminisztere rávenni, hogy az NSG hagyjon fel a Pakisztánt a békés atomenergiai együttműködés területén sújtó diszkriminációval.

Ballai Vince