Mészárlással vádolják a palesztinok Izraelt

2006.11.08. 9:03

Öngyilkos merényletek elkövetésére buzdította a palesztin harcosokat a Hamász, miután 18-an meghaltak a Gázai övezet északi részén történt izraeli bombázásokban. A palesztin kormányfő az ENSZ BT összehívását kérte, Izrael pedig vizsgálatot rendelt az ügyben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szerdán miután 18-an haltak meg a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún elleni izraeli bombázásokban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szintén elítélte az akciót, és ugyancsak a BT összehívását kérte. A palesztin elnök rettenetes, iszonyatos mészárlásnak nevezte a bombázást, hangsúlyozta: a támadást gyermekek, nők és öregek ellen követték el.

Közben a Hamász szélsőséges iszlám szervezet vezette kormány Gázai szóvivője kijelentette: "Izraelt el kell törölni a föld felszínéről." Gázi Hamad szerint Izrael "állatok állama, amely nem ismer el semmilyen emberi értéket, rákos daganat, amelyet ki kell irtani, és ebben mindenkinek részt kell vennie".

Nizár Rajan, a Hamász parlamenti frakciójának tagja a bombázások közelében rendezett tüntetésen felszólította a palesztin harcosokat, hogy hajtsanak végre öngyilkos merényleteket Izrael területén. Ugyancsak kamikáze-akciók elkövetésére tett közzé felhívást Abbász pártja, a Fatah, mégpedig fegyveres szervezetének, az al-Aksza Mártírjai Brigádoknak címezve.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter pedig sürgős vizsgálatot rendelt el a hadseregnél a bombázás ügyében, hogy mielőbb megállapítsák: mi okozta a 18 palesztin civil halálát - jelentette be szerdán az izraeli védelmi minisztérium. Perec egyúttal elrendelte a gázai övezeti célpontok elleni izraeli támadások leállítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK