Mindenkinek a körmére néznek a világ bírái

2006.11.09. 10:32
Csütörtökön kezdi meg működését a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság, amelynek feladata a háborús bűnök és emberiség elleni bűncselekmények kivizsgálása lesz. Ez lesz az első folyamatosan működő, nemzetközi büntetőbíróság, amely egy kongói milíciavezér ügyével indít.

Csütörtökön munkába áll a világ első folyamatosan működő nemzetközi büntetőbírósága - írja a BBC. A Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság (International Criminal Court - ICC) Hágában székel majd, feladata a háborús bűnök kivizsgálása lesz.

Az ICC első ügye Thomas Lubanga kongói milíciavezér ügye lesz, első lépésként meghallgatásokat tartanak. Lubangát gyerekkatonák alkalmazásával és az ország észak-keleti részén, kegyetlen küldetésekben való bevetésével vádolják.

Az ICC feladata, hogy felváltsa azokat az alkalmi testületeket, amelyek egy-egy országban elkövetett háborús és emberiség ellenes bűncselekményeket vizsgálnak. Ilyen a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűncselekményeket és a ruandai népirtást vizsgáló testület.

Az ICC felállítását több támadás érte. Az Egyesült Államok például azért kritizálta a testület létrehozását, mert lehetségesnek nevezte, hogy az ICC keretein belül politikai okból vonják majd felelősségre a világ különböző tájain szolgálatot teljesítő amerikai katonákat.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet üdvözölte az ICC munkájának megkezdését ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Lubanga ügye meglehetősen szűk kört érint: Kongóban a becslések szerint összesen 60 ezer civil vesztette életét a helyi hadurak harcaiban. A HRW szerint mindene esetet ki kell vizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK