Videós orvlövészek portyáznak Bagdadban

2006.11.09. 18:26

Dúl az orvlövészháború Bagdadban - derül ki a brit Independent tudósításából. Az iraki lázadók mesterlövészei amerikai katonákra, az amerikai lövészek gyanús - mobilozó, ásós vagy bázisaik körül ólálkodó - irakiakra vadásznak. A felkelők azonban továbbmennek, rendre levideózzák az amerikaiak lelövését, amit aztán vagy az internetre töltenek föl, vagy CD-re írva árusítanak az utcákon. Az egyik legfrissebb ilyen CD címe: "Dzsuba visszatér".

Amerikai gépkocsis járőr áll a forgalmas bagdadi utcán. "Emberek állnak körülöttük. Keressünk egy másik helyet?" - kérdezi a videokamera kezelője. "Nem, nem, várj egy percet" - válaszol az iraki felkelők egyik mesterlövésze. Egy pillanat múlva lövés dörren, és elbukik az amerikai Humwee géppuskakezelője. "Allahu akbar" - hallatszik az iraki lövész hangja.

A fenti párbeszéd az Iszlám Hadsereg által Bagdad utcáin terjesztett egyik video-CD-n látható és hallható. Az iraki fővárosban egyre több az orvlövész. Ráadásul a megszállók elleni harcot személyesen is átélhetővé tevő harcosok propagandaként is felhasználják az akciókat. Vagy CD-lemezekre kiírt videofelvételeket terjesztenek, amelyeken a lövészeket kísérő videós, esetleg magára a puskára, vagy a rejtekhelyül szolgáló járműre szerelt kamera rögzíti az akciót, vagy személyes internetes naplóikban számolnak be aznap agyonlőtt áldozataikról - írja a brit Independent tudósítója. Az egyik ilyen CD-n 28 támadás felvételét tartalmazza, minden felvételen az látható, ahogy egy-egy amerikai katona esik össze - fejlövéssel.

A legfrissebb ilyen videó főszereplője "Dzsuba, a bagdadi mesterlövész", aki fekete maszkban irtja az amerikai katonákat. Az iraki főváros utcáin portyázó Dzsuba az egyik felvételen a 37. gyilkosságát jegyzi le egy darab papírra. A CD-n egy magát a bagdadi mesterlövész-hadosztály parancsnokának nevező férfival készült interjú is látható, majd egy olyan felvétel, amelyen azt mutatják be, hogyan képezik ki a lövészeket a felkelők.

A videók az Independent tudósítója szerint azt jelzik: az amerikaiaknak egyre több félnivalójuk van a felkelők mesterlövészeitől. Eddig a meggyilkolt katonák közül a legtöbben különböző bombatámadásokban vesztették életüket - legalább 988-an. Arról, hogy hányan haltak meg orvlövészek golyóitól, nincs adat, de arról igen, hogy összesen 697 amerikai katonát kézifegyverrel öltek meg. Ebből feltehetőn sok mesterlövész-puska volt.

Egy lefülelt lázadó lövésznél - aki autója csomagtartójában kialakított rejtekhelyéből vadászott az amerikaiakra -, egy orosz Dragunov mesterlövész-puskát találtak. Ráadásul autója hátsó ablakába videokamerát szerelt. Az említett interjúban a parancsnok meg is indokolja ennek jelentőségét: "mert a jelenet, ami a katona elbukását követi, sokkal nagyobb hatással van az ellenségre".

Nem a Dragunov azonban a felkelőknek ajánlott fegyver. A "Dzsuba visszatér" című videóból kiderül, hogy ez a Tabuk, egy jugoszláv fejlesztésű mesterlövész-puska iraki változata. A Tabuk 450-550 méteres távolságban számít pontosnak, de fő erénye, hogy a szokásos AK-47-esekbe való lőszerrel működik, ami nagy mennyiségben áll a felkelők rendelkezésére Irakban. Az idézett parancsnok szerint ráadásul a kiképzéshez az Ultimate Snipert - az amerikai különleges erők egyik nyugdíjazott őrnagya által írt könyvet használják, amelyet "átdolgoztak a manapság folyó terror elleni háborúhoz ".

Az amerikaiakat sem kell félteni azonban. Náluk is dolgoznak mesterlövészek, akik gyanús alakokra vadásznak. Nincs például biztonságban az az iraki, aki egy vállára vetett ásóval sétál az utcán - mert azt gyanítják róla, hogy út menti bombát készül telepíteni -, és az sem, aki egy amerikai ellenőrző pont vagy őrszem közelében mobilozik: rálőnek. Ezt a tudósító is megtapasztalta, aki éppen telefonálni próbált műholdas mobilján, amikor egy lövés csapódott be az orra előtt. A közeli amerikai ellenőrző pontról jött. Sok irakira azonban anélkül lőnek rá, hogy figyelmeztető lövést adnának le előtte. Így a kialakuló orvlövész-háborúnak megint csak az ártatlan civilek isszák meg a levét.

A brit lapnak nyilatkozó amerikai mesterlövész, Davis őrmester el is mesélte, hogyan szedett le éjszaka egy háztetőkön ólálkodó ellenséges lövészt, aki a közeli amerikai bázist igyekezett becserkészni. Az árnyékok között, óvatosan mozgó felkelő lövész puskája egyszer villant ki a fénybe: abban a pillanatban mell-lövéssel bukott hátra. Az volt az amerikai lövész aznapi nyolcadik halálos találata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK