Afrikai árvákért pózolt lezseren a pápa

2006.11.10. 17:25

A pápa nyári rezidenciáján készült az a fotósorozat, amelyből falinaptárt állítottak össze. A képek laza, közvetlen pózokban ábrázolják XVI. Benedeket. A kiadvány jótékony célokat is szolgál.

Hamarosan új falinaptárral bővül az újságosstandok jobb helyeiért küzdő kiadványok sora Olaszországban: november 23-án adják ki a 2007-es pápa-naptárat - írja a brit Times. A kiadványban 14 darab teljes alakos színes fotón pózol a kamera előtt XVI. Benedek. Nem ez az első pápa-naptár - II. János Pálról is készült már hasonló kiadás -, csakhogy feltehetően ez lesz az első olyan, amelyet eleve ebből a célból készített képekkel töltenek meg.

XVI. Benedeket a Castel Gandolfóban - a pápa Róma körüli hegyekben található nyári rezidenciáján - kapták lencsevégre laza pózokban. A képeken fehér ruhában sétál a kastély festői parkjában a katolikus egyházfő, néhol vízililiomos medencében tükröződik alakja, vagy a napfényben fürdik a buxusok között, másutt könyvet olvas - a Times tudomása szerint Pál apostol leveleinek német kiadását -, vagy épp a rezidencia könyvtárának ősi kiadványait tanulmányozza. Egy képen imádkozik a kastély kápolnájában.

A naptár címe: Együtt: egy év a pápával, és a Famiglia Christiana katolikus hetilap mellékleteként kapható. Ára öt euró, amelyből egyet egy ruandai gyermekotthonnak juttatnak. Első nekifutásra egymillió példányt nyomtak belőle, de készek az utánnyomásra. A képeket a hetilap vezető fotósa, Giancarlo Giuliani készítette, aki egy egész napot tölthetett el e célból a pápával a rezidencián. "Öszentsége nagyon együttműködő és nyájas volt. Néha talán kissé esetlen, híján a II. János Pál-i értelemben vett showmanségnek" - idézte a Times a fotóst.

Az összegyűlt pénzből gyermekkórházzal bővítenék a ruandai Mbaréban található Nazareth gyermekotthont. Azt, hogy ide utalják a támogatást, állítólag maga a pápa döntötte el. Megfigyelők egyetértenek abban, hogy az elődjéhez képest kevésbé "médiabarát" egyházfő döntése, hogy közvetlenül pózoljon a képeken talán azt jelzik: gyorsan tanul - írja a brit lap.

Forrás: EPA

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK