Az ENSZ Közgyűléshez fordulna az Arab Liga

2006.11.12. 15:37

Ismét megvétózta az Egyesült Államok az Izrael gázai övezeti támadását elítélő biztonsági tanácsi határozatot. Az arab külügyminiszterek ezért vasárnap folyamán Kairóban arról tanácskoznak, hogyan fordulhatnának a világszervezet Közgyűléséhez.

Soron kívül találkoznak az arab külügyminiszterek Kairóban, hogy a legutóbbi gázai övezeti izraeli támadásról tanácskozzanak. A diplomaták arról egyeztetnek, hogy mi lehet az Arab Liga következő lépése azután, hogy az amerikai vétó megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton elítélje az izraeli katonai akciót.

A BBC úgy értesült, a külügyminiszterek arról tárgyalnak, hogyan szerezhetnék meg az ENSZ Közgyűlésének támogatását, mert abban az Egyesült Államok nem tud vétót gyakorolni. Az Arab Liga figyelmeztette az USA-t, hogy a vétó csak fokozza a dühöt Izraellel szemben.

A határozat, amelyet az Egyesült Államok megvétózott, az után született, hogy szerdán egy izraeli támadásban 19 polgári személy vesztette életét a Gázai Övezetben. A tizenöt tagú Biztonsági Tanácsban tíz állam támogatta a határozatot, négy tag - Dánia, Japán, Szlovákia és az Egyesült Királyság - tartózkodott.

John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal indokolta a határozat vétóját, hogy azt mondta, a határozattervezet - amelyet formailag Katar terjesztett elő - kiegyensúlyozatlan, és a mögött politikai motivációk állnak.

A határozat felszólította Izraelt, hogy vonja ki csapatait a gázai övezetből, felkérte az ENSZ főtitkárát, hogy küldjön ki egy tényfeltáró bizottságot, és sürgette a Palesztin Hatóságot is, hogy hagyjon fel az erőszakkal, beleértve az izraeli célpontokra kilőtt rakétákat is. Ebben az évben ez volt a második alkalom, hogy az USA megvétózott egy Izraelt elítélő határozatot a Biztonsági Tanácsban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK