A szélsőjobboldal sorainak erősítésére szólított fel Udo Voigt, a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) elnöke. A mintegy hatezer tagot számláló szélsőjobboldali párt képviselői 2004-ben Szászországban, idén Mecklenburg-Elő-Pomerániában jutottak be a tartományi törvényhozásba.

A nácizmus eszmerendszerével rokonszenvező párt vezetőjét egyhangúan erősítették meg tisztségében az NPD vasárnap véget ért, kétnapos, első ízben Berlinben tartott szövetségi kongresszusán. A tanácskozáson mintegy 500 küldött vett részt, s jelen voltak a másik német szélsőjobboldali erő, a Német Népi Unió (DVU) meghívott képviselői is. A két párt egyébként korábban választási együttműködést határozott el egymással.

Az NPD mostani kongresszusát a demokratikus parlamenti pártok részéről heves tiltakozások előzték meg , s ismét felerősödtek a neonáci párt betiltását célzó követelések, amelyek eddig rendre meghiúsultak a német alkotmánybíróság egy korábbi határozata miatt. A szociáldemokrata Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, egyben tartományi miniszterelnök a tanácskozás előestéjén külön nyilatkozatban sürgette az NPD betiltását.

A nyíltan alkotmányellenes jelszavakat hangoztató, idegengyűlölő és antiszemita NDP az elmúlt években jelentős sikereket könyvelhetett el két tartományi parlamenti választáson is. Képviselői - 1968 óta először - 2004-ben Szászország, idén szeptemberben pedig Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi törvényhozásában jutottak be, s a korábbinál jóval több helyet szereztek az önálló tartománynak számító Berlin helyi önkormányzati szerveiben. A pártnak mintegy hatezer tagja van.

A német szélsőjobboldal legbefolyásosabb szervezetét ugyanakkor anyagi csőd is fenyegeti, miután a szövetségi parlament, a Bundestag illetékes bizottsága a napokban úgy döntött: az NPD által különböző személyeknek, illetve csoportoknak juttatott, törvénytelennek minősített adományok miatta neonáci pártnak csaknem 900 ezer eurót kell visszafizetnie az elmúlt években kapott, állami pártfinanszírozási pénzekből.

A kongresszus idején hozta nyilvánosságra a szövetségi bűnügyi hivatal azt a jelentését, amely rávilágított arra, hogy a szeptember végéig terjedő időszakban jelentős mértékben megnövekedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma. A beszámoló szerint a növekedés 20 százalékos volt az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.