Főparancsnokká és a Központi Bizottság elnökévé választotta Mahmúd Abbász palesztin elnököt a Fatah. A mozgalom politikusai azt várják, hogy Abbász új életet lehet a tavaszi választásokon vereséget szenvedett szervezetbe.

A Fatah általános vezetőjének választotta vasárnap a mozgalom Forradalmi Tanácsa Mahmúd Abbász palesztin elnököt. A kinevezéssel Abbász hivatalosan is a két éve elhunyt Jasszer Arafat örökébe lépett.

A Fatah kulcsfontosságú döntéshozó szerve Rámalláhban tartott ülést és döntött egyhangúlag Abbász főparancsnokká és a Központi Bizottság elnökévé történő kinevezéséről. Azzal, hogy Abbász lett a Fatah első számú vezetője, a tunéziai száműzetésben élő, keményvonalas nézeteiről ismert Faruk Kaddumi - akit Arafat halála után a Fatah főtitkárának választottak meg - a második helyre szorult a rangsorban.

A Fatah vezető politikusai szerint Abbász kinevezése azt a célt szolgálja, hogy új életet leheljenek a januári parlamenti választásokon megsemmisítő erejű vereséget szenvedett mozgalomba. Ez a döntés megerősíti a palesztin elnök politikai és reformer politikáját a Fatahon belül, és várhatóan új helyi vezetőket neveznek ki a Gázai övezetben és Ciszjordániában is.

A mérsékelt elveket valló Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnöke és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, és támogatja az Izraellel való tárgyalásokat. A Szíria-barát Kaddumi, aki a Fatah társalapítója volt, a PFSZ politikai osztályának vezetője. Soha nem ismerte el az Izrael és a palesztinok 1993-as oslói megállapodásait, és nem követte Arafatot, aki 1994-ben hazatért a palesztin autonóm területekre.