Egyes jelentések szerint 150, más források szerint 100 embert raboltak el kedden egy iraki kutatóintézetből. Az iraki rohamrendőrség egyenruháját viselő, magukat a korrupcióellenes egység tagjainak mondó emberrablók előbb megostromolták az épületet, majd elragadták a férfiakat.

Az iraki rohamrendőrség egyenruháját viselő fegyveresek 150 férfit raboltak el kedden egy iraki kutatóintézetből. Az intézetbe, amely az iraki felsőoktatási minisztérium Bagdad központjában álló épületében található. A fegyveresek új furgonokon érkeztek, megostromolták a minisztérium kutatási igazgatóságának épületét az iraki főváros központjában, a vallási szempontból vegyes lakosságú Karrada negyedben. Más jelentések szerint az elraboltak száma száz körül van.

A fegyveresek nőket egy terembe hajtották és csak a férfiakat vitték el: kutatókat, kiszolgáló személyzetet, látogatókat vegyesen. Abu Dhiab felsőoktatási miniszter, aki egy szunnita csoport, az Iraki Egyetértés Front tagja közölte: amíg nem javul a biztonsági helyzet, addig felfüggesztik a felsőoktatást.

Alaa Makki, a parlament oktatási bizottságának elnöke szerint az emberrablók síitákat és szunnitákat is elragadtak. Egy szemtanú ugyanakkor arról számolt be, hogy a túszszedők az épület parkolójában az összes férfi személyazonosságát ellenőrizték, és csak a szunnitákat vitték magukkal bilicsbe verve pickupjaikon, miközben a közelbel álló rendőrjárőrök semmit sem tettek. Az emberrablók a jelentések szerint még az utakat is lezárták a környéken.

Helyi megfigyelők szerin az irakiak többsége úgy hiszi, hogy a tömeges emberrablásokat a síita vezetésű belügyminisztérium saját egységei, vagy más fegyveresek követik el a tárca tudomásával. A belügyminisztérium azonban következetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a "halálbrigádokat" és túszszedő osztagokat működtető milíciákhoz.