Az ENSZ óva inti Koszovót az egyoldalú lépésektől

2006.11.14. 20:10

Az ENSZ kedden figyelmeztette Koszovót, hogy ne folyamodjon egyoldalú lépésekhez, miután az ENSZ-főtitkár különmegbízottja a jövő évre halasztotta a tartomány végleges jogállásáról szóló ajánlásának elkészítését.

"Bármely arra utaló nyilatkozat, hogy Koszovó egyoldalú lépéseket tesz, sérti a kontaktcsoportot vezérlő elveket" - mondta Joachim Rücker koszovói ENSZ-megbízott. Agim Ceku koszovói miniszterelnök a múlt héten kijelentette: ő maga, egyoldalúan is kihirdetheti Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ nem ad biztosítékot arra.

"Az ilyen kijelentések alkalmasak arra, hogy aláássák a Koszovó melletti támogatást, éppen egy ilyen kulcsfontosságú időszakban" - fogalmazott Rücker hétfő este, Agim Cekuval és a koszovói NATO békefenntartó erő parancsnokával tartott találkozója után. Az ENSZ-megbízott sürgette Koszovót, legyen "megértő ebben az érzékeny időszakban".

Sali Berisha albán miniszterelnök kedden úgy vélekedett: "A Koszovó végleges státusáról szóló döntés további halasztása ebben a kényes pillanatban bonyolítja a helyzetet, (veszélyeztetheti) a stabilitást Koszovóban és a régióban."

KAPCSOLÓDÓ CIKK