Harci taktika lett a nemi erőszak Kongóban

2006.11.14. 14:17

Több százezerre tehető azoknak a nőknek a száma, akiket a kongói harcokban erőszakoltak meg. Az összetűzések csillapodásával egyre több esetre derül fény. Jogvédők szerint a nemi erőszak kiterjedt gyakorlata és módszeressége azt jelzi, hogy a bűntettet harci taktikaként alkalmazták a különböző fegyveres csoportok tagjai.

Több százezer nőt és gyermeket erőszakoltak meg az elmúlt évtized harcai során a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A katonák, milicisták és lázadók által elkövetett bűntettek mértéke csak az utóbbi időkben kezd kibontakozni. A harcok intenzitásának csökkenésével és az elnökválasztás közeledtével ugyanis egyre több áldozat jelentkezik kezelésre, illetve a távolabbi, a harcok idején elzárt területekre is eljutnak az orvosok - írja a Guardian.

A túlélők beszámolóiból rettenetes kép rajzolódik ki a rendszeresen lerohant falvakról, ahol a fegyveresek sok nőt és gyermeket erőszakoltak meg, miközben a férfiakat lemészárolták. A Global Rights nemzetközi jogvédő szervezet által összegyűjtött adatok szerint csak Dél-Kivu tartományban 42 ezer nőt kezeltek komoly szexuális bántalmazásokkal tavaly.

A jogvédők szerint az, hogy a kongói harcokban ilyen jelentős mértékben és módszeresen követték el, azt jelzi, hogy a nemi erőszakot egyfajta harci fegyverként alkalmazták az etnikai tisztogatásokban, vagy épp így büntették meg a helyi közösségeket politikai elkötelezettségükért. Esetenként a férfiakat és a fiúgyerekeket sem kímélték. Az egészségügyi személyzet szerint nem csak a támadások mértéke, de kegyetlen módja is jellemző.

Egy 54 éves nő beszámolója szerint például, amikor falujukat tavaly májusban megtámadták a Mai Mai harcosok reggel, két fegyveres megerőszakolta. Délután öt másik fegyveres jött, akik azt követelték férjétől, hogy tegyen ki az asztalra háromféle pénzt: dollárt, shillinget és frankot. De szegények voltak, és nem volt ilyen valutájuk. Ekkor lelőtték a férfit, majd a sikoltozó gyerekekkel is végeztek. A végén mind az öten megerőszakolták a nőt, még fegyverük csövét is felnyomták hüvelyébe. Az asszony ráadásul csak 2006 elején jutott orvosi kezeléshez.

A később jött férfiak a nő szerint már az interhamwe - egy szélsőséges hutu csoport - tagjai voltak. Az interhamwe a népirtásban előszeretettel alkalmazta a nemi erőszakot. A tuszi asszonyokat megbecstelenítették, majd közölték velük, hogy most már hutu gyerekeket hordanak a szívük alatt. A ruandai népirtásban főszerepet játszó csoport tagjai közül még mindig több ezren bujkálnak Kelet-Kongó erdőségeiben.

Az ország keleti részén fekvő Gomában dolgozó orvosok szerint csak a városban 4000 megerőszakolt nőt kezeltek az elmúlt négy év alatt, akiknek a harmada 18 éven aluli volt. Minden negyediken komoly műtétet kellett elvégezni. Sokukkal kegyetlenül elbántak: kitépték hüvelyüket, öt, hat, nemegyszer tíz férfi is végigment rajtuk. Immaculee Birhaheka, egy gomai nővédelmi szervezet vezetője szerint ráadásul azok száma, akik orvosi kezeléshez jutnak, csak töredéke az összes megerőszakolt nőnek. Szerinte százezrekről lehet szó.

Egyes jogvédők a fegyveres csoportok vezetőinek nemzetközi bíróság elé állítását szorgalmazzák. Egyikük - Thomas Lubanga, a Kongói Hazafiak Szövetsége vezére - ügyével indított múlt héten az újonnan létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK