Kínai bútorok miatt bukhat Nastase

2006.11.14. 16:26

Korrupcióval és vesztegetéssel vádolja a román ügyészség Adrian Nastase egykori román kormányfőt. Az ügyészek szerint Nastase 330 millió forintnak megfelelő kínai árut zsebelt be cserébe egy szakhatósági poszt érintetlenül hagyásáért. Nastase tagad.

Vesztegetés és törvénytelen kampánytámogatások elfogadása miatt indul per Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen. Nastase a korrupcióellenes ügyészség vádja szerint 1,3 millió eurónak (több mint 330 millió forintnak) megfelelő összeget fogadott el törvénytelen úton.

Az ügyészség szerint a kormányfői posztot 2000-2004 között betöltő Nastase Kínából illegálisan Romániába szállított árukat kapott az építési szakhatóság vezetőjétől, aki így megtarthatta posztját Nastase kormányfői kinevezése után is. A kínai áruk között egyebek mellett bútorok, elektromos berendezések, dísztárgyak voltak - írja a Nine O'clock című román internetes újság.

Az ügyészek szerint a 2001-2004 között illegálisan Romániába szállított holmi bonyolult úton került az országba. Az ügyben érintett lehet Románia kínai nagykövete is, aki az ügyészség szerint vállalta a 12 konténernyi áru tárolását és Romániába juttatásának megszervezését.

Az ügyészség emellett azzal is vádolja Nastasét és 3 vádlott-társát (köztük feleségét), hogy 800 ezer eurónyi (több mint 200 millió forintnak megfelelő) törvénytelen kampánypénzt is elfogadtak. A pénzt a feltételezések szerint pont az a cég juttatta Nastase pártjának, amelyik a kínai áruk Romániába szállítását is szervezte.

Nastase hétfőn tagadta a vádakat, és azt állította, hogy a gyanúsítás egy politikai támadás részét képezi. A volt kormányfő tavaly az után kényszerült távozni a romániai szociáldemokrata párt éléről, hogy felmerültek vele kapcsolatban a korrupciós vádak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK