A vergődő Bush mellett bizonyítana Blair

2006.11.14. 12:46

Új közel-keleti időszámítást hirdetett Tony Blair brit miniszterelnök. Bár Blair lehetségesnek nevezte, hogy a nyugati hatalmak tárgyaljanak az eddig elutasított Szíriával és Iránnal, továbbra is kritikus volt mindkét országgal szemben. Nem tudott viszont elszakadni attól az elképzeléstől, hogy a térségben a nyugati országok részvételével kell rendet tenni, pedig idén is csak kudarcot kudarcra halmoztak a szövetségesek.

Új kezdetet akar a Közel-Keleten Tony Blair brit miniszterelnök - derült ki hétfő este tartott szokásos éves értékeléséből, ami a brit külpolitika helyzetével foglalkozik. Blair szerint a tágan vett (Iránnal, Irakkal kiegészülő) térség problémáinak kulcsa az izraeli-palesztin konfliktus megoldása.

Blair több szempontból szokatlanul önkritikus volt. Megemlítette például, hogy újra be kell lőni a Közel-Keleten folytatott brit stratégia fő irányait, amivel gyakorlatilag elismerte, hogy az eddigi politika elhibázott volt. Beszédének legszokatlanabb eleme mégis az volt, hogy ha burkoltan is, de párbeszédet ajánlott Szíriának és Iránnak.

A brit miniszterelnök szerint ugyanis a térség szélsőséges mozgalmainak támogatásával vádolt Iránnak és Szíriának is érdeke, hogy nyugalom legyen a Közel-Keleten. Ezért - mint fogalmazott - Teheránnak és Damaszkusznak is el kell gondokodnia azon, hogy részt akar-e venni a közel-keleti egyeztetésekben.

Blair szerint a helyzet rendezésének fő lépései a következők: el kell simítani az izraeli-palesztin vitát; rendet kell tenni Libanonban; stabilizálni kell Irakot úgy, hogy egyúttal a brit csapatokat ki kell vonni onnan 18 hónapon belül; konferencián kell egyezségre jutni a térség ügyeiről, ahol az arab többség akaratát a jó ügy mögé kell állítani.

Blair ugyanakkor látszólagos engedékenysége mellett ismét a szélsőségesek támogatásával, tüzelésével vádolta Iránt és Szíriát is. Ezenkívül megjegyezte, hogy mindkét államnak jelentősen változtatnia kell hozzáállásán, hogy alkalmas legyen tárgyalópartnernek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK